Με την πείρα από τη δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος στις «αποσκευές» της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συζήτησε για τα καθήκοντα και το σχεδιασμό της δράσης της στο εξής. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο απολογισμός ήταν πλούσιος, ενώ τα θετικά βήματα και τα συμπεράσματα δίνουν νέα ώθηση για τη συνέχεια. Ο αγωνιστικός εορτασμός της 1ης Μάη, η συνέχιση της δράσης στο μέτωπο της Υγείας, τα προβλήματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, αποτελούν μερικούς από τους άξονες των επόμενων πρωτοβουλιών.
Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα είναι ανάγκη να βρεθούμε, να συσπειρώσουμε στους Συλλόγους και Ομάδες μας τις γυναίκες που η πλειοψηφία τους είναι ανοργάνωτη. Επηρεάζονται από το κλίμα που έχει διαμορφώσει η συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας την ανησυχία και τις προσδοκίες των γυναικών για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Οσο περνάει από το χέρι μας, πρέπει και μπορούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να απευθυνθούμε, να ενημερώσουμε, να κινητοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι γυναικών που προβληματίζονται από τη σημερινή κατάσταση, που αγωνιούν. Να ανεβάσουμε ένα μπόι παραπάνω τις αγωνιστικές διαθέσεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας». Τόνισε, ακόμα πως μόνο με την οργάνωση και πάλη μπορούν οι εργαζόμενοι να βάλουν μπροστά για την ανάκληση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες καλλιεργούσαν την ελπίδα ότι με νόμο θα τις επαναπροσλάβουν. Τελικά, το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει επαναπρόσληψη για όσες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, με τους όρους που εργάζονταν στο παρελθόν, δηλαδή με 4ωρη απασχόληση. Ακόμα χειρότερα, στην ανεργία πετιούνται 300 καθαρίστριες που εργάζονταν με μηνιαίες συμβάσεις έργου, πολλές εδώ και 13 χρόνια.
Τον πήχη βάζουν οι εξελίξεις
Τον πήχη των απαιτήσεων βάζουν οι ίδιες οι εξελίξεις, τα ζητήματα που προκύπτουν και συχνά έχουν επείγοντα χαρακτήρα, απαιτώντας ετοιμότητα για δράση. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΟΓΕ σημείωσε τα εξής: «Η πλούσια, πολύμορφη, με σταθερότητα καλή λειτουργία των Συλλόγων και των Ομάδων μας, με ανάπτυξη πρωτοβουλίας για κάθε ζήτημα που "καίει" τις γυναίκες στην περιοχή μας, μπορεί να συμβάλει στην αναβαθμισμένη παρέμβασή μας σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι το δράμα των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας κυρίως από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες, που χτυπιούνται από διάφορες μορφές επεμβάσεων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων μας, ιδιαίτερα σε περιοχές που δέχονται τα προσφυγικά αυτά κύματα, πρέπει να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες για να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους μετανάστες ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, για όσο χρόνο απαιτείται».
Η πρόεδρος της ΟΓΕ προέτρεψε τους Συλλόγους και τις Ομάδες χωρίς δισταγμό να ανοίξουν ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, αναδεικνύοντας τις αιτίες που τα προκαλούν και τα τρέφουν: «Στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, για παράδειγμα, να τοποθετηθούμε εξηγώντας το ως προϊόν της εξέλιξης της βίας αυτής της βάρβαρης κοινωνίας και όχι ως αποτέλεσμα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, όπως το παρουσιάζουν οι φεμινίστριες. Παρόμοια να ασχοληθούμε, να φωτίσουμε και άλλα προβλήματα της ζωής των γυναικών και των παιδιών τους. Χρειάζεται όμως ενημέρωση, γνώση, επεξεργασίες, ώστε να αξιοποιούνται από τις γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων μας, όπως παράδειγμα το θέμα της "ενδοσχολικής βίας", το λεγόμενο μπούλινγκ. Να οργανώσουμε μια εκδήλωση ή μια συζήτηση, με καλά επεξεργασμένο περιεχόμενο και με σκέψεις για τη συνέχεια. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα και παραδείγματα να αντιπαλέψουμε την άποψη ότι για τη γυναικεία καταπίεση φταίει η ανδροκρατούμενη κοινωνία. 'Η να αναδείξουμε πώς αξιοποίησαν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι την αντικειμενική δυσκολία των εργαζόμενων γυναικών να ανταποκριθούν και στη δουλειά και στις ευθύνες για τη φροντίδα του ατομικού νοικοκυριού, της οικογένειας (συγκερασμός επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων), για να περάσουν χωρίς λαϊκή αντίδραση οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας στις γυναίκες. Αντίστοιχα, για τα μέτρα προστασίας της μητρότητας, για τις σύγχρονες ανάγκες σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία».
Οσον αφορά το πολιτιστικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων, σημείωσε ότι σε αυτό «πρέπει να υπάρχει ισομερισμένα η ιστορικότητα του γυναικείου ζητήματος, αλλά και η σημερινή του έκφραση, δηλαδή οι σύγχρονες μορφές της γυναικείας ανισοτιμίας. Να μπορεί κάποιος και κάποια να αναγνωρίζει στη σημερινή κοινωνία πώς δένεται η γυναικεία καταπίεση με την εργασιακή εκμετάλλευση, με βάση τα σημερινά προβλήματα και ανάγκες των νέων γυναικών από τις λαϊκές οικογένειες, για να κατανοείται η αναγκαιότητα ύπαρξης ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος».
Δράση που ανοίγει νέους δρόμους
Παρακαταθήκη για τους Συλλόγους και τις Ομάδες αποτελεί η θετική πείρα από την κοινή τους δράση με εργατικά σωματεία, που χρειάζεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Τέτοια πείρα μεταφέρθηκε από τις δυνάμεις της ΟΓΕ στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, όπου με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας έγιναν περιοδείες και εκδηλώσεις από κοινού με σωματεία. Συζητήθηκαν πλευρές όπως η ανάγκη να ενταχθούν στο πλαίσιο πάλης των σωματείων εξειδικευμένα αιτήματα που αφορούν τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, η σημασία της δραστηριοποίησης των γυναικών μέσα από τα σωματεία. Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά: «Την εργάτρια, την αυτοαπασχολούμενη χρειάζεται να την απασχολεί πόσες συναδέλφισσές της είναι εκλεγμένες στο ΔΣ του σωματείου, του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, πόσες συμμετέχουν στο Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ γιατί με αυτές "μιλάει την ίδια γλώσσα", έχουν κοινά συμφέροντα μαζί τους». Εκδηλώσεις σε ΤΕΙ έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, Σύλλογοι και Ομάδες οργανώνουν διεκδικήσεις προς τους δήμους με αιχμή τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οξυμένο είναι και το πρόβλημα με τις καθαρίστριες των σχολείων, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν με το τέλος της χρονιάς. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν για μήνες απλήρωτες. Για παράδειγμα, η Ομάδα της Νέας Μάκρης βρέθηκε στο πλευρό των καθαριστριών που πέρασαν το Πάσχα χωρίς να τους εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους.
Σταθερά στο επίκεντρο τα ζητήματα της Υγείας
Απήχηση στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είχαν οι πρωτοβουλίες και οι διεκδικήσεις στο μέτωπο της Υγείας. Στην περιοχή του Κιλκίς, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει γιατρός στη Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου παρά μόνο μια μέρα την εβδομάδα, έγινε αφορμή για δραστηριοποίηση. Στη Θεσσαλία, Σύλλογοι και Ομάδες ανέδειξαν τις ελλείψεις Παιδιατρικών Κλινικών και παιδιάτρων. Στα Τρίκαλα έγινε παρέμβαση στο νοσοκομείο, ενώ στη Σέκλιζα της Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν υπογραφές για το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικού γιατρού.
Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται, τόσο αυτοτελώς από τους Συλλόγους και τις Ομάδες, όσο και στο πλαίσιο των Λαϊκών Επιτροπών, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα στις περιοχές τους. Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύχθηκε από τους Συλλόγους της ΟΓΕ στη Δυτική Αττική. Παράλληλα, συνεχίζεται η διεκδίκηση του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, ενώ σχεδιάζουν να αναδείξουν το ζήτημα των αδειών μητρότητας, τη λειτουργία των Κέντρων Μάνας - Παιδιού, ζητήματα για την ανάπηρη γυναίκα και τη μητέρα με παιδιά ΑμΕΑ, που θα περιλαμβάνονται και στο νέο Δελτίο της ΟΓΕ. Στη συζήτηση αναπτύχθηκε προβληματισμός για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το μητρικό θηλασμό που παίρνουν ΜΚΟ με χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις επιδιώξεις τους να τις μετατρέψουν σε «Δούρειο Ιππο» για την επίθεση σε δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, σε άδειες μητρότητας, μειωμένα ωράρια και άλλες σχετικές ρυθμίσεις.
Με εφόδιο την πείρα και τα συμπεράσματα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες προετοιμάζονται για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 40 χρόνων ζωής και δράσης της ΟΓΕ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ήδη η Ομοσπονδία προσανατολίζεται ώστε η επόμενη χρονιά να γίνει καμπάνια μαζικοποίησής της με νέες γυναίκες, ενίσχυσής της με νέες Ομάδες, να γίνει χρονιά ανάδειξης της πολύμορφης δράσης της για τη γυναικεία ισοτιμία, της προβολής του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της σε αντιπαράθεση με τις φεμινιστικές οργανώσεις, της συμβολής της στους αγώνες των γυναικών, του ρόλου της στο παγκόσμιο γυναικείο κίνημα.
Ευ. Χαϊντ.