Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Ξεκινούν επισκέψεις οι «επενδυτές»

 

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και κυβέρνησης σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με τους υποψήφιους επενδυτές να ξεκινούν ήδη την... επιτόπια έρευνα αγοράς. Οπως προκύπτει από ανεπίσημες πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη «επενδυτών» στα αεροδρόμια της Κέρκυρας και των Χανίων, που μαζί με αυτά της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και της Κω αποτελούν τα πλέον εμπορικά, καθώς το καθένα από αυτά εξυπηρετεί ετησίως πάνω από 1 εκατ. επιβάτες. Ετσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο έναν τομέα - κρίκο στις μεταφορές, που θα ενισχύσει τα κέρδη, ενώ θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το λαό να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές συγκοινωνίες, αφού τα τέλη αεροδρομίου θα μετακυλιστούν στα αεροπορικά εισιτήρια κάνοντάς τα ακόμη πιο ακριβά.

Υπενθυμίζουμε ότι στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων συμμετέχουν τα εξής εταιρικά σχήματα: «Aeroports De La Cote d' Azur» (Γαλλία), «Zurich Airport» (Ελβετία) - «J&P Avax» (Ελλάδα), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «Fraport» (Γερμανία) - όμιλος «Κοπελούζος», «Vinci» (Γαλλία) - «Ελλάκτωρ», «Corporacion America» (Αργεντινή) - «Μέτκα» του ομίλου «Μυτιληναίος» και «Advent» (ΗΠΑ). Τα αεροδρόμια έχουν «μοιραστεί» σε δύο ομάδες: Στην πρώτη ομάδα εντάσσονται αυτά σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ακτιο, Καβάλα και Χανιά με δυνατότητα να συμπεριληφθούν επιπλέον τρία από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμάτας, της Νέας Αγχιάλου και του Αράξου. Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σκιάθου και Σάμου στα οποία μπορούν να προστεθούν μέχρι τρία από τα αεροδρόμια Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου.

Παρέμβαση των κομμουνιστών στην Κέρκυρα

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης επενδυτών στην Κέρκυρα, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο νησί προγραμματίζει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας, σήμερα, Τετάρτη 26 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα, όπου θα συζητηθεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σε σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ τονίζεται πως «η απελευθέρωση των αερομεταφορών και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με στόχο την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία τους (...) Φιλέτα γης, όπως ο Ερημίτης, ο Ισσός κ.λπ. αλλά και κερδοφόροι τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια και άλλα, δίνονται βορά στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να βγάζουν τώρα στο σφυρί και τα αεροδρόμια της χώρας μας και φυσικά το αεροδρόμιο της Κέρκυρας».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «η πολιτική αυτή δεν αφήνει απέξω και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αφού από δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ίδρυση, την οργάνωση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των αεροδρομίων, ουσιαστικά τη διαλύει. Επιπλέον, εντάσσει τον εναέριο χώρο της χώρας μας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (ΕΕΟ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και της ασφάλειας των πτήσεων».

Η ΤΕ Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Κέρκυρας θα έχει αρνητικές συνέπειες συνολικά για τον εργαζόμενο λαό του νησιού και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς κρίνεται απαραίτητη η παρουσία όλων ενόψει και των προγραμματισμένων επισκέψεων των «επενδυτών» στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.