Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα, ούτε από τις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τα οποία σε αυτήν τη φάση επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών Ομίλων. Στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων της τρόικας με τα εμπλεκόμενα υπουργεία βρέθηκαν τα ζητήματα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Στα παζάρια βρίσκονται τα θέματα που αφορούν σε παραπέρα «απελευθερώσεις» κλάδων και τομέων της οικονομίας, με προοπτική τη συγκέντρωση της πίτας στο λιανεμπόριο.
Εργοδοτικές εισφορές και ομαδικές απολύσεις
Στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, εξετάστηκε το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, η κυβέρνηση υπερθεματίζει βάζοντας στο τραπέζι την εφάπαξ ελάφρυνση των επιχειρηματιών κατά 3,9%. Προβληματισμοί διατυπώνονται γύρω από το ύψος των απωλειών που θα επέλθουν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και για τις τρόπους κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα εξασφαλίσει σε ετήσια βάση πρόσθετα κέρδη στις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, που θα φορτωθούν τις πλάτες των εργαζομένων, είτε η «τρύπα» των εσόδων του ΙΚΑ καλυφθεί εν μέρει από τον προϋπολογισμό ή με άλλον τρόπο, είτε αυτά θα λείψουν από το ΙΚΑ και θα μεταφραστούν σε νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές. Σε περίπτωση που δε γίνει εφικτή η εφάπαξ περικοπή, αναμένεται να προκριθεί η μείωση 2,6% φέτος και κατά 1,3% το 2015 ή το αντίστροφο.
Σχετικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η συγκυβέρνηση προβάλλει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» (του ΣΕΒ, άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών). Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι ο υφιστάμενος όρος για την έγκριση των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο», καθιστώντας σαφή τον προσανατολισμό για νομοθέτηση νέου πλαισίου σε αυτή την κατεύθυνση.
Παζάρια για τράπεζες και στήριξη των ντόπιων βιομηχάνων
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) αποτέλεσε αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος, Ι. Μανιάτη, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τα κλιμάκια της τρόικας. «Οι προτάσεις μας είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας», ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις εκ μέρους της τρόικας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των ντόπιων βιομηχάνων συνιστούν «κρατική προστασία». «Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», πρόσθεσε. Το στίγμα είχε δοθεί νωρίτερα με ανακοίνωση της «Χαλυβουργικής», σύμφωνα με την οποία, «η επιβίωση του κλάδου προϋποθέτει άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων, που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Εθνική Οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες», σημειώνοντας ότι «η τελική συνολική τιμή ηλεκτρικής Ενέργειας, με την οποία χρεώνεται μια χαλυβουργία στην Ελλάδα, πλησιάζει τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα»...
Στη συνάντηση, τέλος, της τρόικας με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συζητήθηκε το ζήτημα της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζικών ομίλων, ενώ αντίστοιχη συνάντηση προγραμματίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ντόπιους τραπεζίτες, οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, όπως διαμορφώνονται στη βάση των «διαγνωστικών ελέγχων» της «BlackRock» για τα προβληματικά δάνεια, φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ.