Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ Αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν

 

Απογειώθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2013 τα χρέη στην εφορία

 

Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζουν να διογκώνονται τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, εξέλιξη που συνδέεται με τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.

Μέσα στο μήνα Ιούλη του 2013 κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ποσά ύψους 407 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι τους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα πάρει μαζικότερες διαστάσεις καθώς θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας καθώς και για τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία που πληρώνονται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι διευρυνόμενες αποκλίσεις και «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέρνουν κοντύτερα από κάθε άλλη φορά την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-- Στα 4,1 δισ. ευρώ φτάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2013.

-- Στο 1 δισ. ευρώ φτάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά) και σε 3,1 δισ. ευρώ αυτά των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις).

-- Στα 2 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και σε 173 χιλιάδες το πλήθος των κάθε είδους επιχειρήσεων.

-- Στα 60,2 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιούλη του 2013 το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (από 56,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012). Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερα χρέη αφορά σε φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, πτωχευμένων επιχειρήσεων κ.ά., που από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα «αξιολογηθεί» από τα κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο της προσεχούς διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Η αντιλαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει και την αξιολόγηση της τρέχουσας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάθε «αποτυχία» στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα συνεπάγεται «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών». Στα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς». Εκτιμούν, επίσης, ότι «δεν φαίνονται εφαρμόσιμα» τα προσδοκώμενα «οφέλη» από τις «μεταρρυθμίσεις» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τα οποία κινητοποιούν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά της συγκυβέρνησης. Είναι φανερό ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί και με νέα μέτρα παραπέρα διάλυσης των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Η πολιτική αυτή θα αποτυπωθεί και στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2014.

 

“Ριζοσπάστης”