Από τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ
Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε και η επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας,για τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, η αμερικανική κυβέρνηση ανοικτά πλέον ανακοινώνει τις προετοιμασίες για την επέμβαση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε χθες ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν ένα «διεθνή συνασπισμό» για τις σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε ανοικτά τη Ρωσία και το Ιράν, για τη στήριξη που παρέχουν στη συριακή κυβέρνηση, ενώ ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων αρνήθηκε να συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 που ξεκινά σήμερα Πέμπτη, τη σφοδρή αντίθεση του Κρεμλίνου σε πλήγμα εναντίον της Συρίας, ενώ η Μόσχα αύξησε την παρουσία της στην περιοχή με τηναποστολή ενός ακόμη πολεμικού πλοίου. Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε έκθεση Ρώσων ειδικών που καταδεικνύει πως οι αντικαθεστωτικοί ευθύνονται για την επίθεση με χημικά στο Χαλέπι τον περασμένο Μάρτη (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Τέλος, η Αυστραλία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνει ότι θα επιχειρήσει να «ξεπεραστεί» το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας,
Κέρι: Οι ΗΠΑ συγκροτούν το διεθνή συνασπισμό για την επέμβαση στη Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν ένα «διεθνή συνασπισμό» για τις σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες. «Χτίζουμε ένα συνασπισμό με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου», υπογράμμισε ο Κέρι. «Χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για δράση», πρόσθεσε ο υπουργός, επικαλούμενος «τη Σαουδική Αραβία, τα(Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα, το Κατάρ, την Τουρκία και τη Γαλλία». Ο Τζον Κέρι επέμεινε ότι το Παρίσι θέλησε το ίδιο να συμμαχήσει με την Ουάσιγκτον για μια πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με περίπου 100 χώρες, οι 57 από τις οποίες αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. «Ορισμένες από τις χώρες αυτές ζήτησαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση», τόνισε ο Κέρι. Ο Κέρι είπε ακόμα ότι «αραβικές χώρες προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έχουν προμηθεύσει με χημικά όπλα τους Σύρους. Παράλληλα, σημείωσε ότι «ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι τρεις κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ είναι το Ιράν, η Χεζμπολλάχ και η Ρωσία».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας των ΗΠΑ αρνήθηκε να συναντήσει τη ρωσική αντιπροσωπεία
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αρνήθηκε να συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 2 Σεπτέμβρη την αποστολή της αντιπροσωπείας αυτής με την ελπίδα να παρέμβει στη συζήτηση στο Κογκρέσο σχετικά με την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος.
«Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη Γερουσία και στο Κογκρέσο και να έχουμε διάλογο μαζί τους πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου» οπότε θα συνέλθει το Κογκρέσο, δήλωσε τη Δευτέρα η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.
Κίνα: Μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία
Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, κυρίως προκαλώντας την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και επανέλαβε την έκκλησή της για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.
«Μία στρατιωτική δράση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά στην τιμή του πετρελαίου - θα προκαλούσε άνοδο της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζου Γκουανγκιάο, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20.
Αυστραλία: «Να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ»
Το αδιέξοδο που υπάρχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το πρόβλημα της Συρίας, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει η Αυστραλία, όπως ανέφερε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, ο οποίος θα είναι ο επόμενος προεδρεύων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο Γκάρι Κουίνλαν δήλωσε ότι ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έχει τακτικές συζητήσεις σχετικά με το συριακό ζήτημα, εντούτοις θα εργαστεί για να φέρει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου πιο κοντά σε μια συναινετική λύση εντός του τρέχοντος μηνός. «Όλοι είναι ανήσυχοι και το αδιέξοδο ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου παραμένει προφανές», είπε ο Αυστραλός πρέσβης στον ΟΗΕ. «Η πραγματικότητα είναι ότι πέρα από αυτό το αδιέξοδο, πρέπει να υπάρξει εκ νέου μια ενεργός διπλωματική προσπάθεια», πρόσθεσε.
Προς το παρόν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν ομόφωνα κατά τη διάρκεια συνάντησης το πρωί της Τετάρτης ότι μια δεύτερη διπλωματική προσπάθεια στη Γενεύη, σχετικά με την προώθηση της πολιτικής πορείας της Συρίας, είναι επειγόντως απαραίτητη.
Διαμαρτυρία κατά της επέμβασης στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής του Κογκρέσου
Με βαμμένα τα χέρια με κόκκινο χρώμα, που τα κρατούσαν υψωμένα, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδηλωτές εξέφραζαν την αντίδρασή τους στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι το κόκκινο χρώμα στα χέρια τους αντιπροσώπευε το αίμα που θα έχουν τα χέρια του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι αν το Κογκρέσο εγκρίνει τις στρατιωτικές επιθέσεις σε βάρος της Συρίας.