«Θετικές» χαρακτήρισε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας τις εξελίξεις στην Υγεία όσον αφορά τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας - καταργήσεις νοσοκομείων, κρεβατιών, τμημάτων, διαθεσιμότητα εργαζομένων - καθώς και αυτά που έρχονται στο προσεχές μέλλον. Σε χτεσινή σύσκεψη με τον υπουργό και παράγοντες του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε το σχέδιο για ευρύτερη χρήση γενόσημων φαρμάκων - να φτάσει στο 60% - με στόχο νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και άρα της κρατικής χρηματοδότησης το 2014 στα 1,9 δισ. ευρώ από 2,35 δισ. που αναμένεται να φτάσει το 2013. Η ουσία του μέτρου για τα γενόσημα είναι ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους μόνο με την τιμή του πιο φθηνού φαρμάκου και σε περίπτωση αγοράς άλλου σκευάσματος τη διαφορά της τιμής να την πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του. Μέχρι τώρα, πλήρωνε το 50% της διαφοράς της τιμής. Δηλαδή οι πιο φτωχοί ασθενείς θα αναγκάζονται να επιλέξουν το πιο φθηνό φάρμακο άσχετα αν αυτό είναι το πιο κατάλληλο για τον οργανισμό τους και για τις παθήσεις τους. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως και σχέδιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για νέα αλλαγή στην τιμολόγηση φαρμάκων.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι δράσεις αναμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή αν οι Μονάδες Υγείας του Οργανισμού θα διατηρηθούν ή θα συγχωνευτούν με άλλες δομές του ΕΣΥ και αν ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η υποβάθμιση των δομών είναι δεδομένη, αφού η κυβέρνηση και η τρόικα αποκλείουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσουν τις όποιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αγοραπωλησία υπηρεσιών με θύματα τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.
Επομένως, η ικανοποίηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας έχει να κάνει με τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις, αφού αφήνει περισσότερο κρατικό χρήμα διαθέσιμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και περισσότερο ζωτικό επιχειρηματικό χώρο στον τομέα της Υγείας.