Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Με επικοινωνιακό πόλεμο οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την επέμβαση

 

Τεθωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού στη μεθόριο με τη Συρία

Έχοντας εξασφαλίσει τη νέα «συμμαχία των προθύμων» για την επέμβαση στη Συρία και μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ, παραχωρώντας συνεντεύξεις σε τρία μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό.

Από την πλευρά του ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ προειδοποιεί ότι θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ η Κίνασυνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσουν την πιθανότητα επίθεσης στη Συρία.

Επικοινωνιακός πόλεμος από τις ΗΠΑ

Μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε τρία μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα (PBS, CNN και «Fox News»), θα δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες αναμένονται να προβληθούν το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος. Ήδη ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι η Συρία είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αιτιολόγηση αναγκαία για να μπορεί να δώσει εντολή επίθεσης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε μια σειρά βίντεο που φέρεται να δείχνουν θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου. Συνολικά 13 βίντεο παρουσιάστηκαν από τον Ομπάμα σε μια επιλεγμένη ομάδα γερουσιαστών ως πειστήρια για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Σκηνές από το οπτικό υλικό δημοσιοποιήθηκαν αρχικά από το CNN και αργότερα αναρτήθηκαν στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Όπως σχολίασε στο CNN ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, το οπτικό υλικό θα μπορούσε να έχει κρίσιμη σημασία στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο και το αμερικανικό κοινό ότι υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής παρέμβασης. Το CNN επισημαίνει ωστόσο ότι τα βίντεο δεν αποδεικνύουν ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση.

Διψήφιος ο αριθμός των χωρών που θα συμμετάσχουν στην επέμβαση

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι ο αριθμός των χωρών που τάσσονται υπέρ μιας επέμβασης «κινείται σε διψήφιο αριθμό».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση).

Με απάντηση από τους συμμάχους του προειδοποιεί ο Άσαντ

Αρνείται τη χρήση χημικών όπλων κατά του λαού του ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με το κανάλι, η συνέντευξη με τον Άσαντ πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό και στο σύνολό της θα προβληθεί σήμερα Δευτέρα. Πάντως, την Κυριακή δεν μεταδόθηκε ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο απόσπασμά της από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από το CBS, ο Άσαντ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ότι η Συρία κατέχει χημικά όπλα. Τόνισε, όμως, ότι εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του στη χρήση χημικών θα πρέπει να τις παρουσιάσουν.

Ακόμη, ο Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία είναι πανέτοιμη για το ενδεχόμενο επίθεσης από τις ΗΠΑ και, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, θα υπάρξει ανταπόδοση από εκείνους που είναι σύμμαχοι της Συρίας.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επίθεση θα αποτελέσει πλήγμα για το στρατό της Συρίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανατροπή των ισορροπιών με τους «αντικαθεστωτικούς», ο Σύρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει πολύ.

Σύμφωνα με το CBS, ο Άσαντ είχε και ένα μήνυμα να στείλει στον αμερικανικό λαό, ότι δεν πρέπει να εμπλακούν σε μια ακόμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Κίνα: Το συριακό ζήτημα πρέπει να έρθει στον ΟΗΕ

Η Κίνα συνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσουν την πιθανότητα επίθεσης στη Συρία - ύστερα από την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε στη Δαμασκό η κυβέρνηση Άσαντ - μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι δεν θα φέρει το θέμα προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να «σκεφτούν τρεις φορές» προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την «απόλυτη προσοχή».

Το Πεκίνο κάλεσε ακόμη την Ουάσιγκτον «να επιστρέψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξει ομοφωνία και να χειριστεί με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα», είπε ο Γουάνγκ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες το βράδυ. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας υποστήριξης ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη «διατήρηση και προστασία των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και να αντιταχθούν στην όποια χρήση χημικών όπλων», είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η προσπάθεια του Ομπάμα να πείσει για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ήρθε η ώρα να επιτρέψουμε στη λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας», αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» σε σχόλιό του, το οποίο αντανακλά την επίσημη θέση του Πεκίνου.

Τεχεράνη: Απομονωμένες οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ βρίσκεται στη Βαγδάτη, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από το Συριακό.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι όσο ποτέ άλλοτε απομονωμένος μιας και απέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο της G20 να πείσει τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού. «Αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ και η ομάδα χωρών που τάσσεται υπέρ του πολέμου είναι αντιμέτωπες με απομόνωση για τη βούλησή τους να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο και τα παράνομα μέσα για να προωθήσουν την εξωτερική τους πολιτική» πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Επίθεση τριών ημερών σχεδιάζουν τα «γεράκια» του Πενταγώνου

Τα περί «περιορισμένης επίθεσης» στη Συρία που ανέφερε στο διάγγελμα και τις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα φαίνεται να ξεθωριάζουν καθώς νέες διαρροές από πηγές του Πενταγώνου στην εφημερίδα «Los Angeles Times» κάνουν λόγο για επιθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ για το δημοσίευμα της εφημερίδας, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση. Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους «Κρουζ» και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο «Nimitz» με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους «Κρουζ» κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

“902.gr”