Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Στηρίζει ανοιχτά τη στρατιωτική δράση της ΕΕ με πρόσχημα το μεταναστευτικό



Διαμαρτύρεται γιατί θα βομβαρδίζονται μόνο πλοιάρια λαθρεμπόρων από τη Λιβύη και όχι και από τα ανατολικά!

Μια άκρως επικίνδυνη δήλωση «ξέφυγε» χτες από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κοτζιά, που ούτε λίγο - ούτε πολύ εμφανίστηκε παραπονούμενος, διότι η ΕΕ θα αναλαμβάνει στρατιωτική δράση με πρόσχημα το μεταναστευτικό, μόνο για το βομβαρδισμό πλοιαρίων που χρησιμοποιούνται για μεταφορά μεταναστών που έρχονται από τη Λιβύη κι όχι και αυτών που έρχονται από τα ανατολικά!
Συγκεκριμένα, από το Βελιγράδι που βρέθηκε χτες για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία και ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει η ΕΕ, και το δήλωσα τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο (σ.σ. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ), να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, όπως είναι το εργαλείο της επαναπροώθησης, δηλαδή της επιστροφής των μεταναστών με μέσα της ΕΕ στις χώρες από όπου έρχονται. Η ΕΕ δεν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, ούτε να εφαρμόσει τις προτάσεις του κ. Αβραμόπουλου, ούτε να ασκήσει όλα τα εργαλεία της. Σχεδιάζει βομβαρδισμό των πλοίων που έρχονται από τη Λιβύη, αλλά όχι από τις χώρες της ανατολικής πλευράς της Ευρώπης. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να εφαρμόσει όλα τα εργαλεία της»!
Μάλιστα, μετά από αυτή τη δήλωση, δεν παρέλειψε να δηλώσει και ...αριστερός: «Μεταναστευτικό πρόβλημα η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό. Οταν τον Γενάρη φέτος έθεσα αυτό το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με κοίταζαν σαν παράξενο αριστερό ζώο και αρνιόντουσαν να ασχοληθούν».
Σκιαγραφώντας παράλληλα τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, που εκφράζονται και γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε: «Ως χώρα, στηρίζουμε 100% τις προτάσεις του Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου, αρμόδιου για τη Μετανάστευση. Περιμένουμε τις βορειοανατολικές χώρες της Ευρώπης να αποδεχτούν ότι θα είναι υποχρεωτικό να παίρνουν μέρος των προσφύγων, αντί να σηκώνουν διαχωριστικές γραμμές και πρέπει να συμβάλουν με μεγάλα κοινωνικά έργα στην αλλαγή των συνθηκών ζωής στις χώρες απ' όπου προέρχεται η μετανάστευση».
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αποτυπώνονται άλλωστε και στις αναφορές του Ν. Κοτζιά στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από ΗΠΑ και ΕΕ, ώστε να μη μετάσχει στα σχέδια για κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στα νότια της Ευρώπης: «Εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ, αυτή είναι η θέση μας, θέλουμε να αναπτυχθεί και να δυναμώσει η ΕΕ και ο ρόλος της στον κόσμο (...) Η Ελλάδα, σ' αυτήν την Ευρώπη, ως κράτος-μέλος αυτής της Ευρώπης, έχει τα ίδια δικαιώματα όπως κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο κράτος.Δεν μπορεί να μας κάνουν παρατηρήσεις κάποιοι για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και οι ίδιοι να ετοιμάζουνε πολύ μεγαλύτερα projects (σ.σ. «φωτογραφίζει» τα αντίστοιχα σχέδια που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση). Δεν μπορεί να συζητάμε επί μήνες για τους αγωγούς αερίου στα Βαλκάνια και να ακούμε προχτές ότι κάποιοι στο Βορρά φτιάχνουν καινούριους αγωγούς χωρίς καμιά συζήτηση. (...) Η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης εμπεριέχει και πρέπει να εμπεριέχει και τα δικά μας συμφέροντα» πρόσθεσε, παρακάμπτοντας την ανισόμετρη θέση των οικονομιών στο σύστημα που υπηρετεί και τις αντίστοιχες ανισόμετρες σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Για, δε, τις σχέσεις με τη Σερβία, μίλησε μεταξύ άλλων για «κοινά οικονομικά συμφέροντα», κάλεσε «να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας»και υποσχέθηκε στήριξη στη σερβική αστική τάξη για ένταξή της στην ΕΕ.
Σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς επισκέπτεται την πρωτεύουσα τουΜαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.