Προκλητικές αναφορές και εμπαιγμός του λαού από τους υπουργούς της κυβέρνησης
Μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία και την ανακούφιση του λαού είναι η κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και η δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πνίγονται από την αιθαλομίχλη, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους σοβαρούς μακροχρόνιους κινδύνους που προκαλεί στη Δημόσια Υγεία το φαινόμενο, αλλά η συγκυβέρνηση επιμένει στην εγκληματική της πολιτική, καταδικάζοντας στην ενεργειακή φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, εμπαίζοντας μέσω εξαγγελιών δήθεν μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ανήμερα των Χριστουγέννων οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Περιβάλλοντος, προσπαθώντας για επικοινωνιακούς λόγους να δείξουν ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει διακοπές», πραγματοποίησαν κοινή υπουργική σύσκεψη με σκοπό, υποτίθεται, να συναποφασίσουν τη λήψη μέτρων περιορισμού του τοξικού νέφους πάνω από τις πόλεις και ενώ τα όρια επικίνδυνων ρύπων σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι Γ. Στουρνάρας, Α. Γεωργιάδης και Γ. Μανιάτης πραγματοποίησαν την παραπάνω σύσκεψη για να δηλώσουν μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών ότι όσοι ζητούν τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, «θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας.
Παγώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ...για να μη θερμαίνονται οι πισίνες!
Πιο ειδικά ο Γ. Στουρνάρας, ισχυρίστηκε ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δεν επέδρασε αισθητά στη μείωση της κατανάλωσης, όμως την ίδια στιγμή ομολόγησε ότι η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθε περίπου σε 70% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόνο ένα μικρό μέρος της τεράστιας αυτής απόκλισης οφείλεται στην αύξηση του φόρου, με το μεγαλύτερο μέρος της κατά τον ίδιο «να οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης - πετρέλαιο κίνησης». Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να «κουκουλώσει» το εκρηκτικό μείγμα που συνιστά για τα λαϊκά στρώματα ο συνδυασμός της ατελείωτης επίθεσης στο εισόδημά τους και των τεράστιων αυξήσεων στους φόρους και στις τιμές των βασικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους για να ζεσταθούν.
Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ακόμα ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα δεν παρατηρείται μόνο στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά «είναι και στις εξαγωγές, είναι και στο ναυτιλιακό. Αλλά το κομμάτι που αφορά πετρέλαιο θέρμανσης - πετρέλαιο κίνησης έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξίσωση». Και ενώ δεν είχε τίποτε να πει για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο μεγαλύτερος όγκος του λαθρεμπορίου που αφορά τις εξαγωγές και τους εφοπλιστές, ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε στο μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης, υποστηρίζοντας ότι αν ο φόρος επανέλθει στα παλαιότερα επίπεδα «ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες...».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα ισχνά επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, λέγοντας ότι σήμερα πάνω από 600.000 νοικοκυριά μπορούν να λάβουν το επίδομα και κάλεσε όσους δικαιούνται επίδομα να καταθέσουν τη σχετική αίτηση καθώς υπάρχει ακόμη προς διάθεση ένα κονδύλι συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι για τα εκατομμύρια των ανέργων, ημιαπασχολούμενων, χαμηλοσυνταξιούχων και απλήρωτων εργαζόμενων η τιμή του ενός ή των 98 λεπτών το λίτρο (που διαμορφώνεται με το επίδομα θέρμανσης) εξακολουθεί να είναι απλησίαστη...
Η συνέχεια στον κυβερνητικό εμπαιγμό ήλθε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, που κάλεσε τους πολίτες «να σκεφτούν καθαρά, να χρησιμοποιήσουν καθαρή ενέργεια» και να αξιοποιήσουν τη «δυνατότητα» που παρέχουν τα ψίχουλα του «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (KOT) της ΔΕΗ για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Ανέφερε ότι σήμερα 470.000 οικογένειες είναι ενταγμένες στο ΚΟΤ, από τις οποίες οι 150.000 κατοικούν στην Αττική και πρόσθεσε ότι υπάρχει επιπλέον δυνατότητα ένταξης μέχρι και 2 εκατομμυρίων δικαιούχων σε όλη τη χώρα.
Μεταφορά της ευθύνης στα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής
Τελευταίος στη σειρά μίλησε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης και απευθυνόμενους σε όσους εξακολουθούν να πιέζουν για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι «άθελά τους θέλουν (sic!) να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου». Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Υγείας επέμεινε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης μπορούν να αποδώσουν, ότι η αύξηση προσέλευσης κατά 10% στις πνευμονολογικές κλινικές είναι φυσιολογική για την εποχή, ενώ πρόσθεσε πάντως ότι «είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, σε όλες τις πνευμονολογικές κλινικές της χώρας έτσι ώστε αν υπάρξουν έκτακτα περιστατικά, να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε». Ουσιαστικά, πέρα από το γεγονός πως προσπέρασε την επισήμανση των επιστημόνων ότι τα αποτελέσματα της αιθαλομίχλης στην υγεία δεν εκδηλώνονται άμεσα, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται για την αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου, αλλά για τον περιορισμό των πιο οξυμένων συνεπειών του.
Ο Α. Γεωργιάδης κάλεσε μάλιστα τους πολίτες - ουσιαστικά αυτούς που έχουν καταδικαστεί σε ενεργειακή φτώχεια από την ίδια την κυβέρνηση - «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που μας βλάπτει όλους», ενώ επισήμανε πως «όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ευνοείται, θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αναλαμβάνει το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».