Ερευνα για βασανιστήρια και εκτελέσεις
Βρετανοί βασανιστές στο Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ.--
Με τις καταθέσεις δεκάδων Βρετανών στρατιωτών και αξιωματικών συνεχίζεται η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 28 Ιρακινών ανδρών, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Αμπού Νάτζι και στη βάση επιμελητείας Σχάιμπαχ, του βρετανικού στρατού, στο νότιο Ιράκ το 2004. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη εδώ από το 2010 και έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μαρτυρίες και καταθέσεις από ιρακινής πλευράς. Από χτες, η έρευνα στρέφεται στις καταθέσεις και μαρτυρίες της βρετανικής πλευράς.
Οι Ιρακινοί καταγγέλλουν ότι οι Βρετανοί στρατιώτες μετέφεραν στις βάσεις τους Ιρακινούς αιχμαλώτους, τους οποίους τους βασάνισαν και τους σκότωσαν. Ο βρετανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη και ότι οι Ιρακινοί που μεταφέρθηκαν στις βάσεις ήταν νεκροί, ήδη, και ότι απλώς έγινε προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης επίθεσης που είχε προηγηθεί και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι Βρετανών στρατονόμων.
Ειδική επιτροπή της Βασιλικής Αστυνομίας είχε πραγματοποιήσει αρχικά έρευνα για το ίδιο θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας, όμως, κρίθηκαν ανεπαρκή από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ετσι, πριν από δύο χρόνια η έρευνα ξανάρχισε υπό τον Θέιν Φορμπς, συνταξιούχο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αν αποδειχθεί ενοχή του βρετανικού στρατού, θα είναι το σοβαρότερο τέτοιου είδους εγκληματικό επεισόδιο στο οποίο αποδεικνύεται να έχει εμπλακεί ο βρετανικός στρατός.
Ενταση σε καταυλισμό Ιρανών αντιφρονούντων
Για «σφαγή» κατηγορεί τον ιρακινό στρατό η αντικαθεστωτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού», της οποίας πολλά μέλη ζουν σε καταυλισμούς εδώ και χρόνια στο Ιράκ. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι την Κυριακή Ιρακινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον καταυλισμό αλ Ασράφ στην επαρχία Ντιγιάλα και σκότωσαν 52 μέλη της. Ο στρατός το διαψεύδει και μιλά για ατύχημα με έκρηξη σε βαρέλια και δοχεία με πετρέλαιο και αέριο. Επί τόπου έφτασε, χτες, αντιπροσωπεία του ΟΗΕ να διερευνήσει το τι ακριβώς συνέβη, ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μάλικι όρισε επίσης διερευνητική επιτροπή. Είναι η δεύτερη φορά που η ιρανική οργάνωση καταγγέλλει επίθεση του ιρακινού στρατού σε καταυλισμό της, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μετεγκατάστασης των δεκάδων χιλιάδων μελών της, μετά από δεκαετίες παραμονής στο Ιράκ, σε άλλα σημεία υπό τον ΟΗΕ, μετά από σχετικό ιρακινό αίτημα.
Επίσης, από βομβιστική επίθεση με στόχο τον ίδιο διέφυγε την τελευταία στιγμή ο Τούρκος πρόξενος.