Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΑ Στη Γενεύη το διπλωματικό-στρατιωτικό «παζάρι»

 

Εγινε χτες η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, που επιβεβαίωσε τον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας χτες στη Γενεύη

 

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Συνοδευόμενος από πολυάριθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων έφτασε στη Γενεύη, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Λίγο πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για το ρωσικό σχέδιο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας, η κυβέρνηση της τελευταίας απέστειλε στον ΟΗΕ επιστολή όπου διατυπώνει τη διάθεσή της να υπογράψει τη συνθήκη για τη μη παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων. Αυτό είχε διαφανεί και νωρίτερα με συνέντευξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 24», που σημείωσε ότι η συριακή απόφαση είναι αποτέλεσμα της ρωσικής πρωτοβουλίας και όχι των αμερικανικών στρατιωτικών απειλών και συμπλήρωσε ότι η Συρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή της δέσμευσής της μόνο εφόσον σταματήσουν οι απειλές σε βάρος της, αλλά και αν τερματιστεί η προμήθεια χημικών όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς από διάφορες χώρες, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Κινήσεις στη γεωστρατηγική «σκακιέρα»

Πάντως σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γενεύη μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Αμερικανός υπουργός απέρριψε το τελεσίγραφο 30 ημερών της Συρίας για υποβολή λεπτομερών δεδομένων σε σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της χώρας λέγοντας πως «τα λόγια δεν είναι αρκετά» και πως δεν υπάρχει "συνήθης διαδικασία" 30 ημερών επαναλαμβάνοντας εκ νέου τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.

Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση πως η διάλυση του χημικού οπλοστασίου θα καταστήσει «μη απαραίτητη οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συριακής Δημοκρατίας».

Ο Λαβρόφ, πριν φτάσει στη Γενεύη από το Καζακστάν όπου συμμετείχε σε σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δήλωνε «βέβαιος ότι υπάρχει ευκαιρία για ειρήνη». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η πρόταση της Μόσχας έχει τέσσερα βήματα: Υπογραφή από τη συριακή ηγεσία της συμφωνίας για τη Μη Παραγωγή και Χρήση των χημικών όπλων, δημόσια δήλωση της ποσότητας και του είδους του συριακού χημικού οπλοστασίου, καθώς και των τοποθεσιών αποθήκευσής τους, καθώς και λεπτομερειών για το χημικό της πρόγραμμα, πρόσκληση σε επιθεωρητές του ΟΗΕ για έλεγχο και στη συνέχεια κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης του οπλοστασίου από τους επιθεωρητές.

Σε γενικές γραμμές, ο Λευκός Οίκος φέρεται ικανοποιημένος από το περίγραμμα αυτό. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι «ελπίζει πραγματικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα» από τις συνομιλίες Λαβρόφ - Κέρι, ενώ ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν, υπό ανωνυμία, ότι το ρωσικό σχέδιο «είναι δύσκολο αλλά εφικτό». Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, στόχος της αμερικανικής αποστολής είναι να υποχρεωθεί η Συρία σε «γρήγορη, πλήρη και σύντομη» δημοσιοποίηση του χημικού της οπλοστασίου. Πριν από τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Κέρι συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Την άποψη ότι πρέπει να τερματιστούν οι στρατιωτικές απειλές εκφράζει σε άρθρο του που φιλοξενείται στην αμερικανική «Νιου Γιορκ Τάιμς», και ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετίζει την αποδοχή της ρωσικής πρότασης από την Ουάσιγκτον και επαναλαμβάνει ότι η εξαπόλυση στρατιωτικών επιθέσεων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, υπονοώντας ακόμη και στην περίπτωση της μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της ρωσικής πρωτοβουλίας, θα ενισχύσει την τρομοκρατία και τη βία. Εκτιμά επίσης ότι θα υποσκαφτεί η αξιοπιστία του ΟΗΕ ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του και για άλλα θέματα, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι θα προκληθεί ανισορροπία στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων με απρόβλεπτες συνέπειες. Φυσικά το «νοιάξιμο» της ρωσικής αστικής τάξης μέσω του Πούτιν και των άλλων εκπροσώπων της, δεν είναι για την ειρήνη αλλά για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών της ομίλων στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός από τις ΗΠΑ

Χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενο αμερικανικές και συριακές πηγές, αναφέρει ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει να φτάνουν στους αντικαθεστωτικούς φορτία με αμερικανικά όπλα από τη CIA. Η εφημερίδα, ισχυρίζεται ότι τα φορτία καθυστέρησαν γιατί γίνεται προσπάθεια «να φτάσουν μόνο στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και να αποκλειστούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές. Τη δυσφορία του εξέφρασε ο επικεφαλής του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» Ιντρίς.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας σκληρές μάχες μαίνονταν χτες στη χριστιανική πόλη Μααλούλα, ενώ πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν ότι «συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν νοσοκομείο στην πόλη αλ Μπαμπ κοντά στο Χαλέπι, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους». Η πληροφορία αυτή δεν διασταυρώνεται και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Από την άλλη, όμως, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς επιβεβαίωσε ότι ισλαμιστές δολοφόνησαν 22 ανθρώπους, αλαουίτες και κυρίως γυναικόπαιδα, κοντά στη Χομς. Επίσης, τρεις όλμοι έπληξαν τα, κατεχόμενα από το Ισραήλ, Γκολάν ενώ ο Σύρος υπουργός Διοίκησης, μετά από συνάντηση με αξιωματούχο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, τόνιζε ότι χρειάζονται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια εντός Συρίας και ότι σήμερα καλύπτεται μόνο το 43% των αναγκών.

 

“Ριζοσπάστης”