Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Με φόρους, λιτότητα και νέα μέτρα ο προϋπολογισμός του 2014

 

 

Λιτότητα,  φοροεπιδρομή και νέα σκληρά μέτρα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα προβλέπει για το 2014:

  • Αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 4,6% καθώς προβλέπεται να ανέλθουν στα 54,5 δισ. ευρώ κυρίως από φόρους.

  • Μείωση των πρωτογενών δαπανών που αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 42 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ. Επίσης οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων προβλέπονται μειωμένες. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανοίγει πάλι το Ασφαλιστικό, διότι όπως επισημαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας «το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση».

  • Αντίθετα αυξάνονται τα ποσά έμμεσης επιδότησης των επιχειρήσεων καθώς αυξάνονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013.

  • Έξοδο από την ύφεση διότι η πρόβλεψη είναι πως το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%).

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ.

  • Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

  • Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014.

  • Ανεργία προβλέπεται στο 26%, οριακά μειωμένη από 27% το 2013.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η αντιλαϊκή πολιτική θα επιταχυνθεί, διότι όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός «σε κάθε περίπτωση, αυτές οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για συνέχιση του εγχειρήματος και όχι αφορμή για εφησυχασμό...». Ο αναπληρωτής υπουργός κατέστησε σαφές πως στόχος της αντιλαϊκής πολιτικής και το 2014 είναι η βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας «προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος».