Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο “Ρ” στους τόπους δουλειάς

 

 

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΕΗ: Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία που είχε κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας στην Ενέργεια για τους εργαζόμενους στους εργολάβους των δικτύων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στην περιφέρεια Αττικής. Χαρακτηριστικό της συμμετοχής ήταν ότι έκλεισαν τα περισσότερα από τα μεγάλα εργοτάξια. Η κινητοποίηση συνεχίζεται σήμερα και αύριο με αποχή από τις προγραμματισμένες εργασίες. Το Συνδικάτο διεκδικεί, μεταξύ άλλων, άμεση καταβολή δεδουλευμένων, όχι μειώσεις σε μισθούς - μεροκάματα, όχι σε απολύσεις, να ισχύσουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με τη ΔΕΗ, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Απήργησαν χτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στον «Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό», που διατηρεί μεγάλη φαρμακαποθήκη στου Ρέντη, απαιτώντας ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, εκλεγμένου στην Επιτροπή Εργαζομένων. Η κινητοποίηση έγινε παρά τις απειλές της εργοδοσίας που τους έσυρε στα δικαστήρια την Τρίτη. Στο πλευρό τους βρίσκονται η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου. Χθες από νωρίς το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας, περιφρούρησαν την απεργία τους. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνεταιρισμού, όπου θα συζητηθεί η ανάκληση της απόλυσης και μετά θα κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη στάση τους.

ΕΛΠΕ: Νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το πρωί στα διυλιστήρια της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα, όπως καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ). Είναι το τέταρτο «ατύχημα» στα συγκεκριμένα διυλιστήρια μέσα σε τέσσερις μήνες. Το πρώτο συνέβη στις 19 Ιούνη. Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού φίλτρου, ζεστό προϊόν έπεσε πάνω σε τρεις εργάτες (που απασχολούνται σε εργολάβο και όχι απευθείας στα ΕΛΠΕ), με αποτέλεσμα ο ένας εργάτης να υποστεί εγκαύματα στα πόδια και να μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» αναφέρεται συνολικά στις συνθήκες εργασίας τις οποίες χαρακτηρίζει η εντατικοποίηση, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, που αντικαθίσταται από εργολαβίες και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό, έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και 8 μήνες, 7 ναυτεργάτες πλήρωμα του πλοίου «ΜΟΛΔΑΒΙΑ» με σημαία Μολδαβίας στο λιμάνι του Κιάτου. Τα όσα αντιμετωπίζουν οι 7 ναυτεργάτες (3 Σύριοι, 3 Αιγύπτιοι και 1 Λιβανέζος) καταγγέλλουν με έγγραφό τους στις αρμόδιες αρχές τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Εκτός των άλλων, οι ναυτεργάτες είναι και απλήρωτοι από το Νοέμβρη του 2012 και τα βγάζουν πέρα με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής. Τα τρία σωματεία «απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΝΑ (...) για την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών τους και την παλιννόστησή τους».

ΦΩΚΑΣ: Με 24ωρη απεργία σήμερα, οι εργαζόμενοι του ΦΩΚΑ, διεκδικούν τα δεδουλευμένα. Αυτό αποφάσισαν την Πέμπτη μέσα από τη γενική τους συνέλευση και μετά από πρόταση της διοίκησης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Την απόφαση της δημοτικής αρχής στο Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής να επιβάλλει σε εργαζόμενο πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών ημερών, γιατί αντέδρασε και κατήγγειλε «την αυταρχική συμπεριφορά του προϊσταμένου καθαριότητας», καταδικάζει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ). Επίσης, ο εργαζόμενος, σημειώνει η ΔΑΣ, ανέφερε προβλήματα «που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα, με τα ελλιπώς συντηρημένα αυτοκίνητα».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής δηλώνει αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει στα φαρμακεία την είσπραξη 1 ευρώ ανά συνταγή, από τους ασφαλισμένους για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. «Τα φαρμακεία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναλάβουν το ρόλο του φοροεισπράκτορα στον υγειονομικό χώρο, εισπράττοντας από τους ασφαλισμένους χαράτσια, τα οποία θα αποδίδουν σε αυτούς που κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», καταλήγει.