Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα νόμο (από τον Ιούλιο του 2011) που απαγορεύει την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Γαλλία με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης στο έδαφος. Η συνεδρίαση έγινε μετά από προσφυγή της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Schuepbach Energy LLC», που είχε άδεια εξόρυξης στη νότια Γαλλία πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ανάλογη άδεια έχει εξασφαλίσει, πριν το 2011, και η γαλλική «Total». Εκτιμάται ότι στο υπέδαφος της Γαλλίας βρίσκονται αποθέματα ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, που σήμερα καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές και πυρηνική ενέργεια, για δεκαετίες (αποτιμώνται μεγαλύτερα από του Κουβέιτ σε αέριο και πετρέλαιο) αλλά ενδείκνυται μόνο η συγκεκριμένη μέθοδος εξόρυξης που προκαλεί τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε συναγερμό βρίσκεται η Ινδία, η οποία προετοιμάζεται να δεχτεί τον κυκλώνα «Φαϊλίν». Ο κυκλώνας ήδη σαρώνει τον κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να φτάσει στην Ορίσα και το Αντρα Πραντές το Σάββατο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκκληση για την απαγόρευση των παλιών θερμομέτρων με υδράργυρο παγκοσμίως ως το 2020 απηύθυνε χτες από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ σε μία πρσπάθεια να μειωθούν οι σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση του υδράργυρου στο περιβάλλον και στην υγεία, όπως είναι νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες κυρίως στους νέους.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Αφρικανικής Ενωσης στην έδρα του Οργανισμού στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας προκειμένου να συζητήσουν τις σχέσεις τους με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης με αφορμή την επικείμενη δίκη σε βάρος του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα. Το Σεπτέμβρη το κενυατικό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την αποχώρηση της Κένυας από τη συμφωνία ίδρυσης του ΔΠΔ ενώ οι ηγέτες αρκετών αφρικανικών χωρών κατηγορούν τη Χάγη για μεροληψία θεωρώντας ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την Αφρική.

ΤΟΚΙΟ.-- Πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί σε ορθοπεδική κλινική στην πόλη Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων (οι δύο νοσηλευτές) και το σοβαρό τραυματισμό από εγκαύματα σε άλλους οκτώ.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τρεις γιατρούς κλινικής στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, και έναν Ελληνα, ιδιοκτήτη παρακείμενης πιτσαρίας, συνέλαβαν χτες οι αστυνομικές αρχές με την κατηγορία της άμεσης εμπλοκής τους σε σπείρα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.