Έτοιμο το λεγόμενο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Απασχόλησης
Ζήτημα ωρών η κατάθεση στη Βουλή του λεγόμενου μίνι νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, βασική επιδίωξη του οποίου είναι πάντα κατά την κυβέρνηση, η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού». Εάν γίνει κατορθωτό αυτό, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, τότε θα αποφευχθούν νέα «οριζόντια» μέτρα περικοπής συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κλπ.
Με το νομοσχέδιο που είναι «προ των πυλών της Βουλής» λύνονται σε αυτή την φάση διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί-εισπρακτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συγκεντρώσουν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια τα ίδια επίσημα κυβερνητικά χείλη αποφεύγουν να πουν τι θα γίνει σε περίπτωση που το δημοσιονομικό κενό ανέλθει τελικά στα 2 δισ. ευρώ που υποστηρίζει η τρόικα.
Ίσως όχι και τόσο «αθώα» γιατί έτσι μπορεί να αξιοποιεί και το ενδεχόμενο μεγαλύτερο ποσό του δημοσιονομικού κενού και ως «φόβητρο» και με τη λογική του μικρότερου κακού των αντιασφαλιστικών μέτρων που θα ληφθούν καθώς αυτά είναι προειλημμένα. Δηλαδή «δεχτείτε περικοπές ύψους 500-800 εκατ. ευρώ γιατί υπάρχει και το σενάριο των περικοπών ύψους 2 δισ. ευρώ, μπορεί και παραπάνω, όποτε και ευχαριστημένοι να είστε με τα μέτρα ύψους 500 εκατ.».
Η λογική αυτή βέβαια του «κόβω δικαιώματα όπως το σαλάμι» δεν έχει τελειωμό, αν δει κανείς με βάση και την ίδια του την πείρα, μέσα από τη ζωή βγαλμένη, με τι παρεμβάσεις και τι δικαιολογίες έγιναν σε βάρος του ασφαλιστικού από το 1990 μέχρι και σήμερα. Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου διατείνεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα χτυπηθεί αποφασιστικά η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά πάγια τακτική όσες φορές στο παρελθόν βρίσκονταν αντιασφαλιστικά μέτρα «προ των πυλών», «καρμπόν» ήταν και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για πάταξη της αδήλωτης-μάυρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Και τα αντιασφαλιστικά μέτρα να «πέφτουν βροχή» σε βάρος των εργαζομένων και η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία να «ζουν και να βασιλεύουν» υπέρ της εργοδοσίας.
Τα ίδια τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ ΙΚΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την κατάσταση από την ταξική σκοπιά του. Άλλωστε η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι σύμφυτο φαινόμενο της «ανταγωνιστικότητας» των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της συνολικής μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης σε όφελος του κεφαλαίου. Δεν είναι τεχνοκρατικό θέμα, οικονομίστικο, θέμα μηχανισμών, ελέγχων. Είναι άκρως ταξικό και πολιτικό ζήτημα «νύχι κρέας με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».
Μάλιστα εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία κλπ. λαμβάνουν και χαρακτηριστικά «επιβράβευσης» καθώς με νόμους και ρυθμίσεις οι εργοδότες στα πλαίσια και της «υγιούς επιχειρηματικότητας», εντελώς νόμιμα απαλλάσσονται από το σχετικό κόστος, είτε τους γίνονται τόσες και τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές τους που είναι σαν να τους απαλλάσσουν. Άλλωστε με όλο αυτό τον πολυεπίπεδο μηχανισμό επιδότησης για την πρόληψη ενός πάμφθηνου εργάτη, τον οποίο πληρώνουν οι άλλοι εργάτες (ΟΑΕΔ - ΙΚΑ - Εφορία), συμφέρει τον εργοδότη να έχει τέτοιους τζάμπα-εργάτες.
Έτσι οι μηχανισμοί που με τυμπανοκρουσίες μας παρουσιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι ξεκομμένοι από τη συνολική περίτεχνη στρατηγική που έχει επεξεργαστεί σε όφελος του κεφαλαίου προκειμένου να ξεθεμελιώσει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση.
Το ζητούμενο είναι η στρατηγική του εργατικού-λαϊκού κινήματος ως αντίβαρο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Σε αυτό ακριβώς το θεμελιώδες ταξικό ζήτημα απαντά η επεξεργασμένη πρόταση του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων της λαϊκής συμμαχίας, η συστράτευση για την οποία αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά μπροστά και στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στις 31 Οκτώβρη αλλά και στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη.
Συνδέσεις Ειδήσεων: