Το «κανένας μόνος του στην κρίση», γίνεται πράξη μέσα από τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργανώνουν και πραγματοποιούνται σε πόλεις και γειτονιές. Λαϊκές Επιτροπές μαζί με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, άνεργους, συμβάλλουν στα μαθήματα που γίνονται σε παιδιά φτωχών, άνεργων, λαϊκών οικογενειών, χωρίς εμπλοκή «φιλανθρώπων», ΜΚΟ κλπ. αλλά με βασικό πυρήνα την ταξική αλληλεγγύη.
Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία η αντιεκπαιδευτική πολιτική και το ανταγωνιστικό σχολείο έχουν αναγάγει σε κομμάτι της εκπαίδευσης. Το σχολείο με πολυπληθή τμήματα που φτιάχνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς υποστηρικτικές δομές, δε φτάνει για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.
Λαϊκές Επιτροπές σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο της πρωτοπόρας δράσης τους, έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στη στήριξη παιδιών λαϊκών οικογενειών και στη μόρφωσή τους. Πρόκειται για δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με στόχο να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των παιδιών. Οι Λαϊκές Επιτροπές, καταγράφουν τις ανάγκες στη γειτονιά, στο σχολείο, στους χώρους δουλειάς ενώ απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, όσους μπορούν να συμβάλλουν ενώ σωματεία και άλλοι φορείς παραχωρούν το χώρο.
Τα τμήματα φτιάχνονται με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Γίνονται προσπάθειες να συγκροτούνται ολιγομελή τμήματα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, να διοργανώνεται ακόμα και κατ' ιδίαν διδασκαλία για κάποιες περιπτώσεις παιδιών, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά. Και όλα αυτά παράλληλα με την ανυποχώρητη πάλη για την παιδεία των λαϊκών αναγκών που θα παρέχεται δημόσια, δωρεάν, καθολικά από το κράτος. Για σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά.
Μεγάλες οι ανάγκες, μεγάλη η προσπάθεια
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιούνται μαθήματα από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Μέχρι τώρα γίνονται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων, ωστόσο λόγω της μεγάλης προσέλευσης μαθητών, η Λαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει αιτήματα στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα του Δήμου και το Δήμο Γαλατσίου προκειμένου να παραχωρηθεί αίθουσα για τα μαθήματα. Οπως σημείωναν εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, επιδίωξη είναι να ανοίγουν τμήματα ακόμα και για λίγους μαθητές (π.χ. σε μαθήματα κατευθύνσεων του λυκείου), ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερα παιδιά.
Κατά καιρούς ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έχει καταγράψει αυτή τη δράση. Μαθητές που συμμετείχαν στα περσινά μαθήματα περιέγραψαν την εμπειρία τους. «Εμαθα για το φροντιστήριο από φυλλάδια που μοίρασαν στο σχολείο φοιτητές του ΜΑΣ και η Λαϊκή Επιτροπή. Ηρθα χωρίς δεύτερη σκέψη. Οπως και χιλιάδες άλλοι γονείς, οι δικοί μου, δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήριο. Είναι τέτοια η κατάσταση που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τον αδερφό μου από το φροντιστήριο αγγλικών, λίγο πριν πάρει το πτυχίο του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα μαθήματα και από τους καθηγητές οι οποίοι μας βοηθούν ουσιαστικά. Ελπίζω κι άλλοι συμμαθητές μου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και είναι πολλοί, να κάνουν το βήμα». Και αυτό το βήμα έγινε φέτος, όπως δείχνει η μεγάλη συμμετοχή στα μαθήματα από παιδιά από Γαλάτσι, Πατήσια, Κυψέλη μέχρι και Κολωνό...
Περισσότερα από 130 παιδιά, μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρακολουθούν τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Οπως γίνεται μάλιστα όπου λειτουργούν τέτοια τμήματα από Λαϊκές Επιτροπές, η δουλειά που γίνεται στις τάξεις αλληλεγγύης ξεπερνά την προετοιμασία και την ενίσχυση για το σχολείο καθώς, αυτό το διάστημα και παράλληλα με τα μαθήματα, οι μαθητές που τις παρακολουθούν ετοιμάζουν και θα παρουσιάσουν εκδήλωση για το φασισμό.
Στην Ηλιούπουλη, τα μαθήματα αλληλεγγύης μετρούν 50 μαθητές από την Α' Γυμνασίου μέχρι τη Γ' Λυκείου και διοργανώνονται από την τοπική Λαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή 18 καθηγητών. Οπως σημειώνει στο «Ρ» ένας από αυτούς, αποτυπώνοντας το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές, δεν πρόκειται ούτε για φροντιστήριο ούτε για υποκατάσταση του σχολείου. Σήμερα, ωστόσο, που το σχολείο δεν ολοκληρώνει το μορφωτικό του ρόλο, που η παπαγαλία ασύνδετων γνώσεων έχει τον πρώτο λόγο στο «νέο» σχολείο, μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν και εμβαθύνουν σε έννοιες, με τρόπο που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, την αναζήτηση της αλήθειας.
Σε επίπεδο Λεκανοπεδίου μαθήματα γίνονται επίσης, με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών, στο Μενίδι, στο Ολυμπιακό χωριό, στα Ανω Λιόσια και αλλού.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τη λειτουργία τους τα μαθήματα που διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών στην Πάτρα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών. Ηδη, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από οικογένειες που βρίσκουν σε αυτά πολύτιμη διέξοδο, που λόγω της ανεργίας που τις πλήττει, των χαμηλών αμοιβών, των αυξημένων απαιτήσεων των φροντιστηρίων. Η εμπειρία από την αντίστοιχη περσινή λειτουργία των μαθημάτων αυτών δείχνει ότι μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά παίρνουν και ένα μεγάλο «βιωματικό» μάθημα έμπρακτης αλληλεγγύης, έρχονται σε επαφή με την αξία της συλλογικότητας.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμβολή εθελοντών εκπαιδευτικών ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτέμβρη τέτοια μαθήματα.
Στη Θεσσαλονίκη, μαθήματα διοργανώνονται με πρωτοβουλία των κατά τόπους Λαϊκών Επιτροπών στην Τούμπα και στην Καλαμαριά, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν σε Αμπελόκηπους και Συκιές.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Μαθήματα από ΕΛΜΕ και Συλλόγους
Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης διοργανώνονται και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μαθήματα για παιδιά από λαϊκές οικογένειες, με αυξημένο μάλιστα τον αριθμό των μαθητών. Τέτοια τμήματα λειτουργούν στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι και στο Θιάκι με εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ, συνταξιούχους, αδιόριστους και με τη στήριξη του ταξικού σωματείου ιδιωτικών εκπαιδευτικών του νομού. Παράλληλα, η ΕΛΜΕ απαιτεί να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων ενισχυτικής και παράλληλης (φροντιστηριακής) διδασκαλίας στα Γυμνάσια του νομού.
Στη Ζάκυνθο, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνονται «Μαθήματα Λαϊκής Αλληλεγγύης» από το Εργατικό Κέντρο και την Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Ζακύνθου. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ έχει στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» ξεκινά το Νοέμβρη «Σχολείο μεταναστών» που απευθύνεται κυρίως σε ενηλίκους για να μάθουν Ελληνικά. Εδώ κι ένα χρόνο, στο Σύλλογο λειτούργησε τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, οικονομικούς μετανάστες.