Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης

 

 

Στοιχεία για το πόσο θεριεύουν η πείνα και η ανέχεια στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας παρουσίασε χτες η δημοτική αρχή της πόλης, με βάση και την «πείρα» που έχει συγκεντρωθεί από αιτήματα βοήθειας, προσέλευση σε συσσίτια κι άλλες σχετικές δραστηριότητες στις τέτοιες δομές του δήμου. Συνέπεια της ευρωενωσιακής πολιτικής, υπέρ των μονοπωλίων, που ακολουθούν κυβερνήσεις και δημοτική αρχή, υπεύθυνοι για τη φτώχεια του λαού που τάχα απαλύνουν μέσα από συστημική φιλανθρωπία.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 1.500 σιτιζόμενους στο δήμο Αθηναίων, εκατοντάδες άστεγους και 774 νοικοκυριά (2.026 άτομα) που απευθύνονται για στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Συνολικά, ο δήμος υπολογίζει ότι από τις δομές του υποστηρίζονται 20.000 άτομα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι στους άστεγους (καταγράφηκαν 480 άτομα) το 77% είναι άντρες, το 54% Ελληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Στα συσσίτια του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων, το 73% από τους Ελληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό. Το 77% είναι άνεργοι και το 76% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να μην έχει κάποιο επίδομα, ούτε να είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Το 32%, είναι άνθρωποι που ζουν περισσότερα από 2 χρόνια από τα συσσίτια του Δήμου, συμπληρώνοντας έτσι ένα ελάχιστο εισόδημα που έχουν (σύνταξη ή προνοιακά επιδόματα). Πριν δυο χρόνια διανέμονταν 1.200 μερίδες συσσιτίου ημερησίως και σήμερα 1.400 (αύξηση 16% στις ανάγκες σίτισης).

Στους δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων παρέχεται κάποια φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο περίπου 400 νοικοκυριά υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες. Ετερο πρόγραμμα, το «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», σε συνεργασία με «χορηγούς» παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο). Στον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης προσφέρεται στήριξη και βοήθεια (σακούλες με τρόφιμα, ρούχα κ.ά. προερχόμενα από δωρεές) σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, οι 3.000 είναι παιδιά. Μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου (έχει δικά του μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στους παιδικούς σταθμούς του δήμου) σιτίζονται και 1.100 παιδάκια νηπιαγωγείου και δημοτικού κατόπιν αιτημάτων σίτισης που στάλθηκαν από σχολεία (από 250 παιδιά πέρυσι).

Προσανατολισμός της δημοτικής αρχής είναι όλες αυτές οι ενέργειες υποστήριξης ουσιαστικά να βασίζονται στη φιλανθρωπία, τον περιλάλητο εθελοντισμό, το έχειν και τη διάθεση όποιου και για όσο μπορεί να βοηθήσει. Γι' αυτό μιλά για «άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».