Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Εγκρίθηκε χτες από το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο το μνημόνιο συναντίληψης με τη γαλλική πετρελαιακή εταιρεία ΤOTAL, που αφορά στην εμπλοκή της στην κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του τερματικού φυσικού αερίου και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι υπογραφές.

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Κοντά σε υπογραφή συμφωνιών για προμήθεια όπλων ύψους, συνολικά, 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου. Η νέα αγορά αφορά κυρίως εξοπλισμό.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε μισό εκατομμύριο αποτιμά τους νεκρούς αμάχους από περιστατικά ή συνθήκες που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ νέα έρευνα που διενεργήθηκε από ερευνητές από ΗΠΑ, Καναδά και Ιράκ με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων «Τζονς Χόπκινς» της Ουάσιγκτον, «Σάιμον Φρέιζερ» και της Μουστανσιρίγια και καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 2003 μέχρι τα μέσα του 2011. Ως μεθοδολογία ακολουθήθηκε η επιλογή 2.000 τυχαίων νοικοκυριών από 100 περιφέρειες και η διενέργεια επιτόπιας έρευνας. Κατά την ίδια έρευνα, επίσης, προκύπτει ότι το 60% του συνόλου των νεκρών προέρχεται από βίαια επεισόδια που σχετίζονται με τον πόλεμο, ενώ οι υπόλοιπες απώλειες από τις συνέπειες του πολέμου (έλλειψη υποδομής, φαρμάκων κ.λπ.).

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σε «μεγάλη αναστάτωση» και αν αυτό συνεχιστεί «θα επηρεάσει αρνητικά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών συμφερόντων», δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «αλ Αχράμ» ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών. Ο Ναμπίλ Φάχμι υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί για τις συνέπειες της έντασης αυτής για τον ίδιο τον αιγυπτιακό λαό γιατί, όπως τονίζει, είναι αποφασισμένος να παλέψει για την ελευθερία του. Καταλήγει, επίσης, λέγοντας ότι οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις θα συνεχιστούν, γιατί «η Αίγυπτος είναι η καρδιά και το μυαλό του αραβικού κόσμου και αυτό το ξέρουν οι ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη και αυτό το αναγνωρίζει η Αίγυπτος».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί στη νοτιοαφρικανική κοινωνία η είδηση του δηλητηριασμού δύο κοριτσιών ηλικίας δύο και τριών ετών που βρέθηκαν χτες νεκρά σε τουαλέτα παραγκούπολης του Κατλεχόνγκ (ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ) ενώ αγνοούνταν από το Σαββατοκύριακο. Στην παραγκούπολη εκατοντάδες εξαγριωμένοι πολίτες από την ολιγωρία των αρχών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

ΝΪΑΜΕΪ.-- Περισσότερα από 2.500 παιδιά μικρότερα των 5 ετών πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού τους οκτώ πρώτους μήνες του 2013 στον Νίγηρα ανακοίνωσε χτες η Unicef. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι βρέφη και νήπια έως δύο ετών.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη ζωή τουλάχιστον 17 ατόμων πήρε χτες ο τυφώνας Γουίφα περνώντας πάνω από την Ιαπωνία. Αγνοείται η τύχη άλλων 50 ατόμων, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

ΜΟΣΧΑ.-- Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σιβηρία αναφέρεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού HIV που εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα. Ο τύπος του ιού γνωστός ως 02_AG/A, εντοπίστηκε αρχικά στην περιοχή του Νοβοροσίσκι, με τους ανθρώπους που εμφανίζονται θετικοί στον HIV το 2007 να φτάνουν τους 2.000 ενώ μέχρι το 2012 έφτασαν τους 15.000.