Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης πήρε χτες ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, απερχόμενος καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, 10 μέρες μετά τις εκλογές στην Αυστρία. Πιο πιθανή πάντως είναι μια κυβέρνηση με το δεύτερο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, αφού τρίτο είναι το εθνικιστικό ρατσιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που είναι ανοιχτό για συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις αναμένονται την επόμενη βδομάδα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε χτες στον 83χρονο Αμερικανο-Αυστριακό καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μάρτιν Κάρπλους, στον 66χρονο Αμερικανό νοτιοαφρικανικής καταγωγής καθηγητή του πανεπιστημίου Στάνφορντ Μάικλ Λίβιτ και στον 72χρονο Ισραηλινο-Αμερικανό καθηγητή του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Αριέχ Βαρσέλ για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων. Το έργο των τριών καθηγητών υπήρξε κρίσιμο για διαδικασίες όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ραδιενεργό νερό διέρρευσε και χτες από εγκατάσταση αφαλάτωσης στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όταν εργάτες κατά λάθος αποσύνδεσαν ένα σωλήνα από την εγκατάσταση αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή για περισσότερα από 50 λεπτά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει περίπου 10 τόνοι μολυσμένου νερού, δίχως όμως να φθάσουν στη θάλασσα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δικαίωμα έφεσης έδωσε το κινεζικό δικαστήριο στον πρώην αξιωματούχο της χώρας, Μπο Σιλάι, ο οποίος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Νέες κατηγορίες για «σοβαρά εγκλήματα» ετοιμάζονται να απαγγείλουν οι ρωσικές αρχές σε βάρος μελών του πλοίου της «Greenpeace» που βρίσκονται κρατούμενοι για πειρατεία στη χώρα, καθώς, όπως αναφέρουν, βρήκαν ναρκωτικές ουσίες και «ύποπτο εξοπλισμό» στο σκάφος τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέα βομβιστική επίθεση με στόχο πολίτες σημειώθηκε χτες στη νότια Βαγδάτη με οκτώ νεκρούς και αρκετούς ακόμη τραυματίες. Ερχεται μετά το μπαράζ συντονισμένων επιθέσεων της Δευτέρας, που προκάλεσαν το θάνατο σε περίπου 70 ανθρώπους, καθώς συνεχίζεται το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα με επεισόδια μεταξύ δογμάτων και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους από τις αρχές του χρόνου.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών προχώρησε χτες το Αζερμπαϊτζάν, με φαβορί να θεωρείται ο σημερινός πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, στην πρόθεση ψήφου.