Υποβάθμιση του αξιόχρεου της αμερικανικής οικονομίας από τον κινέζικο οίκο αξιολόγησης Νταγκόνγκ Γκλόμπαλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την έναρξη άμεσων διαβουλεύσεων στο κογκρέσο με προτεραιότητες την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, το σύστημα μετανάστευσης και την αγροτική νομοθεσία πρότεινε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσιο διάγγελμά του, εκφράζοντας παράλληλα θυμό για την έντονη αντιπαράθεση στο κογκρέσο, λέγοντας πως ο αμερικανικός λαός «είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσιγκτον και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον γίνεται δουλειά στην πόλη αυτή».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε νωρίτερα υπογράψει την προσωρινή συμφωνία που είχαν εγκρίνει τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες η Βουλή των Αντιπροσώπων (με 285 ψήφους υπέρ, 144 κατά) και η Γερουσία (με 81 ψήφους υπέρ -18 κατά), πρόσθεσε με νόημα πως «κανείς δεν βγήκε κερδισμένος» από την αντιπαράθεση των 16 ημερών και ότι «η πολιτική δυσλειτουργία ενθαρρύνει τους εχθρούς και αποδυναμώνει τους φίλους». Η πρόσφατη αντιπαράθεση, που πήρε ανακωχή προς το παρόν, εκφράζει συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου που βρίσκονται και στα δύο αστικά κόμματα (Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) που θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες αλλά βέβαια έχουν κοινή στρατηγική.
Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εκτίμησε χτες σε περίπου 24 δισ. δολάρια τις απώλειες που υπέστη η αμερικανική οικονομία κατά τις 16 μέρες δημοσιονομικής κρίσης και ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης Dagong Global υποβάθμισε το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας από Α σε Α- σημειώνοντας ότι «διατηρεί αρνητικές προοπτικές»...
Δεν ήταν όμως το μόνο «χαστούκι» που εισέπραξε η Ουάσιγκτον από την Κίνα. Το πρακτορείο Νέα Κίνα σημείωσε σε εκτενές άρθρο, που αναπαρήχθη από όλα τα κρατικά σινικά ΜΜΕ, ότι «το έπος στην Ουάσιγκτον διδάσκει στους πιστωτές της Αμερικής ένα μάθημα: Οι πολιτικοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σε βάρος των συμφερόντων των ομολογιούχων και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια μια ασφαλής επένδυση... Επομένως, οι επενδυτές, εγχώριοι ή ξένοι, θα ήταν καλό να καταρτίσουν ένα σχέδιο Β, με δεδομένο ότι μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ορατή».
Πιο διακριτικός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντανγιάνγκ, που εξέφρασε την ελπίδα για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία στις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά, ενώ η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσανγίν δήλωσε πως οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ «ενδιαφέρουν πολλές χώρες γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη», ενώ «ο χειρισμός του ζητήματος είναι προς το δικό τους όφελος και επωφελής για τη δική τους ανάπτυξη»...
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία στο κογκρέσο των ΗΠΑ που καλύπτει τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημόσιου τομέα έως τις 15 Γενάρη και αυξάνει τον κρατικό δανεισμό έως τις 7 Φλεβάρη σημειώνοντας «την ανάγκη μίας πιο σταθερής, μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτκής...».