Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ενισχύει τη συγκέντρωση γης σε λιγότερα χέρια

 

Μόνιμα και διευρυμένα τα αντιλαϊκά χαράτσια

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση γης και περιουσίας, εδαφικών εκτάσεων και καλλιεργειών που χαρακτηρίζονται από τη σχετική διασπορά μικροϊδιοκτησίας, σε ολοένα και λιγότερα χέρια διαμορφώνει ο λεγόμενος ενιαίος φόρος ακινήτων, το νέο μόνιμο μέτρο, που θα ισχύσει από το 2014. Η τάση της συγκέντρωσης αναμένεται να ενισχυθεί από τα δυσβάσταχτα χαράτσια, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με τα λαϊκά νοικοκυριά να χτυπιούνται από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην επόμενη φάση, μάλιστα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων (καταβάλλεται από τον αγοραστή), όχι βέβαια γιατί τους «έπιασε ο πόνος» για τα λαϊκά στρώματα, αλλά για την ενίσχυση της διεργασίας συγκέντρωσης. Στην ίδια κατεύθυνση, στο νομοσχέδιο που δόθηκε σε «δημόσια διαβούλευση» περιέχεται διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς την Εφορία, από το νέο ιδιοκτήτη, στον οποίο θα περάσει το ακίνητο.

Η ίδια πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τον «έκτακτο» και πρόσκαιρο χαρακτήρα των μέτρων που παίρνονται για την κάλυψη των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», κάτι για το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Το χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη όχι μόνο αποδείχτηκε μόνιμου χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα διευρύνθηκε και επιβάλλεται σε μικρές ιδιοκτησίες, που μέχρι και πρόσφατα ήταν αφορολόγητες.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι ο φόρος πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Στο εξής μονιμοποιείται φόρος από το πρώτο τετραγωνικό για κάθε κατοικία ξεχωριστά και από το 2014 επεκτείνεται σε κάθε έκταση γης. Σε ισχύ θα παραμείνουν τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, όπως, για παράδειγμα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και καταβάλλεται, μέσω ΔΕΗ, από το κάθε λαϊκό νοικοκυριό, δηλαδή ακόμη και από τους ενοικιαστές των ακινήτων.

Φορο-επέλαση στους φτωχομεσαίους αγρότες

Για πρώτη φορά, θα χαρατσωθούν οι φτωχομεσαίοι αγρότες για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις, ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτές κανένα εισόδημα. Τρανταχτές ελαφρύνσεις ισχύουν, αντίθετα, για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, για τις οποίες η μείωση του αρχικά προσδιοριζόμενου φόρου φτάνει στο 60% για εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα.

Η επιχείρηση εξουθένωσης φτωχών και μεσαίων αγροτών συνδυάζεται μάλιστα με το νέο «τρόπο» φορολόγησης που θα εφαρμοστεί από το 2014. Ο φόρος στα γεωργικά εισοδήματα καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, καταργείται και το σημερινό καθεστώς και γίνεται υποχρεωτική, για όλους τους αγρότες, η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Ορισμένα παραδείγματα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της λαϊκής επιβάρυνσης, δίνουμε ορισμένα παραδείγματα. Σε κανένα από αυτά δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής φόρου (ΦΑΠ) πριν την επιβολή του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, ενώ για τα αγροτεμάχια δεν υπήρχε κανένας τέτοιος φόρος μέχρι και φέτος.

Γαλάτσι, διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών: 377,74 ευρώ.

Περιστέρι, διαμέρισμα 60 τ.μ , στον 3ο όροφο, 16 ετών: 213,25 ευρώ.

Αιγάλεω, διαμέρισμα 100 τ.μ., 17 ετών, 1ου ορόφου: 468 ευρώ.

Αθήνα, διαμέρισμα 50 τ.μ., ισόγειο, 20 ετών: 169,68 ευρώ.

Θεσσαλονίκη, διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, 4 ετών: 323,20 ευρώ

Λάρισα, διαμέρισμα 90 τ.μ., 6ου ορόφου, 7 ετών: 510,49 ευρώ.

Πλατύκαμπος - Λάρισα, χωράφι 50 στρέμματα, μονοετής καλλιέργεια, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό: 90 ευρώ.

Κιλκίς, βοσκότοπος, 30 στρέμματα: 32 ευρώ.

Μέγαρα Αττικής, χωράφι 6,5 στρέμματα, με ελαιόδενδρα και κατοικία, πρόσοψη σε επαρχιακή οδό: 212,36 ευρώ.