Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ρυθμό ανάπτυξης (φυσικά καπιταλιστικής) 7,8% κατέγραψε η Κίνα το τελευταίο τρίμηνο (από 7,5% τα προηγούμενα), καθώς επηρεάζεται από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Το ΔΝΤ προβλέπει συνολική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2013 στο 7,6% και για το 2014 γύρω στο 7%. Βέβαια, οι ρυθμοί αυτοί είναι δυσθεώρητοι για άλλες καπιταλιστικές χώρες, αλλά είτε με αρνητικούς είτε με θετικούς ρυθμούς χαμένοι είναι κυρίως οι εργάτες.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην «Πετρομπράς», τον βραζιλιάνικο ενεργειακό κολοσσό, αντιδρώντας στην προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα δημοπράτηση ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή Λίμπρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε ξένες εταιρείες, κοίτασμα που υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια βαρέλια.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ο λαός της Αϊτής αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, που επιδεινώθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ο οποίος ισοπέδωσε τα πάντα, ενώ αρκετοί άνθρωποι πέθαναν ή ασθένησαν από την επιδημία χολέρας που ξέσπασε μετά.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νεκρός έπεσε Παλαιστίνιος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών ενώ προσπαθούσε να εισέλθει με εκσκαφέα σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται ανάμεσα στη Ραμάλα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε κατεχόμενο έδαφος. Ο αδελφός του το 2009 είχε σκοτωθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια ανάλογου περιστατικού, από το οποίο είχαν τραυματιστεί δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί.

ΡΙΑΝΤ.-- Αρνήθηκε η Σ. Αραβία να αποδεχτεί τη θέση του μη μόνιμου μέλους, για δύο χρόνια, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία αναδείχτηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, η άρνηση βασίζεται στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχουν φανεί «αποτελεσματικοί» στην αντιμετώπιση συγκρούσεων και «χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφορά που θεωρείται βέβαιο ότι σχετίζεται με τη μη ανάληψη ενεργότερης δράσης κατά της Συρίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε, χτες, ο διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, Χασάν Μουστάφα αλ Μπεγκάντι, έξω από το σπίτι του. Είναι το τελευταίο περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι η χώρα βυθίζεται ολοένα περισσότερο στο χάος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» κατέληξαν χτες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της ΕΕ και τον Καναδό πρωθυπορυγό, Στέφεν Χάρπερ, στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ (ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ).-- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη φορά το τελευταίο τετράμηνο οι εργαζόμενοι στο κεντρικό σύστημα μεταφορών της ευρύτερης περιοχής του Ορμου του Σαν Φρανσίσκο διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την υπογραφή νέων βελτιωμένων συμβάσεων εργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον επικεφαλής δικηγόρο του Πενταγώνου Τζεχ Τζόνσον επέλεξε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διαδεχθεί την απερχόμενη υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. Ο 56χρονος αφροαμερικανός είχε αναλάβει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις σε αμυντικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια και διατελέσει γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

ΜΟΣΧΑ.-- Οίκημα το οποίο βρίσκεται κοντά στη ρωσική πρεσβεία και χρησιμοποιείται από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στη Χάγη, έγινε το βράδυ της Πέμπτης στόχος επίθεσης. Η αστυνομία διενεργεί έρευνες, ενώ η Ολλανδία απολογήθηκε στη Ρωσία για το περιστατικό.

ΚΙΕΒΟ.-- Διατεθειμένος να υπογράψει νόμο που θα επιτρέπει στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δηλώνει ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με προϋπόθεση να έχει προηγουμένως υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο. Η κίνηση του Β. Γιανούκοβιτς ερμηνεύεται ως μέσο για να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, που θέτει ως προϋπόθεση την απελευθέρωση της Τιμοσένκο.

ΜΟΣΧΑ.-- Αθώος δήλωσε για τη δολοφονία του 25χρονου Ρώσου στη Μόσχα, που πυροδότησε ρατσιστικές κινητοποιήσεις, ο Αζέρος ύποπτος, Ορχάν Ζεϊλάνοφ. Με αυτή του τη δήλωση αναίρεσε την προηγούμενη κατάθεσή του ότι βρισκόταν σε άμυνα.