Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΡΩΜΗ.-- Αλλες 83 σορούς περισυνέλεξαν οι δύτες της ιταλικής Ακτοφυλακής την Κυριακή από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού Λαμπεντούζα, μετά από δύο 24ωρα απραξίας λόγω των καιρικών συνθηκών, για τα οποία οι ιταλικές αρχές δέχονται σφοδρές επικρίσεις. Συνολικά έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα σώοι 155 επιβαίνοντες μετανάστες στο πλοίο που αναποδογύρισε ένα χιλιόμετρο από τις ακτές, άλλοι 194 έχουν ανασυρθεί νεκροί και αγνοούνται ακόμη τουλάχιστον 200, καθιστώντας το ναυάγιο της περασμένης βδομάδας στο χειρότερο των τελευταίων χρόνων, στο μακρύ κατάλογο των πνιγμένων μεταναστών που στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια βρίσκουν τραγικό θάνατο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στο Ιράκ όπου από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις, που υποδαυλίζουν τη διαδογματική και εθνοτική βία, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. Χτες, σε ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι. Την Κυριακή είχαν σκοτωθεί από επίθεση καμικάζι σε δημοτικό σχολείο κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ 12 μικρά παιδιά και ο δάσκαλός τους ενώ στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν, πάλι από επίθεση καμικάζι, άλλοι 12 άνθρωποι εξερχόμενοι από σιιτικό τέμενος. Το Σάββατο είχαν σκοτωθεί άλλοι 50 σε επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών στη συνοικία Ανταμίγια της Βαγδάτης.

ΣΑΝΑ'Α.-- Νεκρός έπεσε από σφαίρες αγνώστων μασκοφόρων κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σούπερ μάρκετ της συνοικίας Χάντα, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες, Γερμανός που εργαζόταν ως σωματοφύλακας της Γερμανίδας πρέσβειρας. Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- «Νόμιμο στόχο» των αμερικανικών δυνάμεων χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τον Ανας αλ Λίμπι, που απήχθη από Αμερικανούς πράκτορες σε συνεργασία με Λίβυους έξω από το σπίτι του στη λιβυκή πρωτεύουσα, το Σάββατο. Αυτή ήταν η απάντηση του Κέρι σε σχετικό διάβημα που έγινε από τις λιβυκές αρχές για «απαγωγή Λίβυου υπηκόου». Καταζητείται από τις ΗΠΑ ως ένας εκ των εγκεφάλων των επιθέσεων κατά των αμερικανικών πρεσβειών σε Κένυα και Τανζανία, το 1998, όταν σκοτώθηκαν 220 άνθρωποι. Επίσης, αργά χτες, το ιδιωτικό δίκτυο «αλ Αλναβάα» μετέδωσε ότι δεκάδες στρατιώτες κατέλαβαν το πρωθυπουργικό γραφείο διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους εδώ και μήνες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα τέσσερις αγνοούνται λόγω του τυφώνα «Φίτοου», που πλήττει την ανατολική Κίνα και συγκεκριμένα την επαρχία Ζενζιάνγκ. Λόγω του τυφώνα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 750.000 και επηρεάζονται περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

ΤΟΚΙΟ.-- Την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία «Airbus» αντί του μακροχρόνιου προμηθευτή της, την αμερικανική «Μπόινγκ», επέλεξαν τελικά χτες οι ιαπωνικές αερογραμμές (JAL) για την ανανέωση του στόλου αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων. Θα αγοραστούν 31 αεροσκάφη τύπου «Α350» έναντι 9,4 δισ. δολαρίων.

ΠΑΡΙΣΙ.- Ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν πηγαίνει σε επαναληπτικές τοπικές εκλογές της Μπρινόλ στο Βαλ. Ο Λοράν Λοπέζ συγκέντρωσε 40,4% των ψήφων και πέρασε στο β' γύρο με τον υποψήφιο της μείζονος νεογκολικής αντιπολίτευσης του UMP. Σύμφωνα με τη «Μοντ», το Εθνικό Μέτωπο είχε κερδίσει και τις εκλογές του 2012 στην πόλη. Η αποχή έφτασε το 67,6%.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στους Αμερικανούς γιατρούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και τον Γερμανό Τόμας Ζούντχοφ απονεμήθηκε χτες το Νόμπελ Ιατρικής 2013 για την έρευνά τους πάνω στη «χαρτογράφηση» της πορείας του κυτταρικού φορτίου που ακολουθούν βιοχημικοί παράγοντες, όπως ορμόνες και πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα.