Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

 

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Συγκρούσεις χιλιάδων απεργών δασκάλων με αστυνομικούς έξω από το δημαρχείο της πόλης Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία σημειώθηκαν, χτες βράδυ, με αποτέλεσμα τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις αρκετών διαδηλωτών. Οι εκπαιδευτικοί, που σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκτυο «Ο Globo» πραγματοποίησαν χτες τη 46η μέρα απεργίας, διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και την ικανοποίηση εκπαιδευτικών αιτημάτων.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τελεσίγραφο σε τρεις ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες ώστε να φύγουν από τη Βενεζουέλα μέσα στις επόμενες 48 ώρες έδωσε ο Βενεζουελανός ηγέτης Νικολάς Μαδούρο, κατηγορώντας τους ευθέως ότι χρηματοδοτούσαν την αντιδραστική δεξιά για συνωμοσίες και σαμποτάζ στην οικονομία της χώρας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αγριο βασανισμό υπέστη έφηβη κοπέλα που εργαζόταν ως υπηρέτρια σε σπίτι στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Το κορίτσι, το οποίο δήλωσε 15 ετών, ωστόσο η αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι 18, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, τις χαρακιές στο πρόσωπο και στο σώμα με αιχμηρά αντικείμενα, που υφίστατο από την 50χρονη εργοδότρια της, νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση, φέρνοντας για ακόμα μία φορά στο φως τα βασανιστήρια και την κακοποίηση την οποία βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά - κυρίως - που εργάζονται ως υπηρετικό προσωπικό στη χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις όσον αφορά στις προτάσεις «περί εκδημοκρατισμού» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά τους Κούρδους, την αντίθεσή του εξέφρασε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ενώ, μεταξύ άλλων, η κοινότητα των αλεβιτών, οι μη μουσουλμανικές μειονότητες και ο μητροπολίτης Προύσας, Ελπιδοφόρος, δήλωσαν την απογοήτευσή τους, καθώς τα μέτρα δεν είναι «αντίστοιχα των προσδοκιών».

ΜΟΣΧΑ.-- Επεισόδια σημειώθηκαν στην πρεσβεία της Νιγηρίας στη Μόσχα, όπου Νιγηριανοί φοιτητές επιτέθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή στα επιδόματα σπουδών τους. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε 16 φοιτητές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απολύσεις 8.500 εργαζομένων (λίγο πάνω από το 10% του συνολικού προσωπικού!) για την εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων ως το τέλος του 2015 ανακοίνωσε, χτες, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός «Μερκ» (Merck). Αποφασίστηκε επίσης μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Κενιλγουόρθ του Νιου Τζέρσεϊ.

ΣΑΝΑ'Α.-- Συνεχίζεται η ομηρία στρατιωτών από ενόπλους ισλαμιστές της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» σε στρατιωτική βάση της 2ης Μεραρχίας στο λιμάνι αλ Μουκάλα στην Υεμένη. Οι ισλαμιστές είχαν καταλάβει τη βάση πραγματοποιώντας επίθεση. Ειδικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν τη βάση αλλά όχι και τον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου παραμένει αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων με επίσης αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδονησία, «εγγυήθηκε» χτες ότι η Αυστραλία θα σεβαστεί «απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ινδονησίας» κατά την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Το ίδιο 24ωρο, μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο προάστιο της Τζακάρτας, Γουέστ Κελάπα Γκάντινγκ, αποτέφρωσε πάνω από 200 σπίτια. Από την πυρκαγιά δεν σημειώθηκαν θύματα ενώ οι αρχές διενεργούν έρευνα για τα αίτια.