Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ Απεργία και κινητοποιήσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων

 

 

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Ρώμη

 

ΡΩΜΗ.--

Σε ρυθμό απεργιακών κινητοποιήσεων εισήλθε, χτες, η Ιταλία με την 24ωρη απεργία που διοργάνωσαν η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό αντιδρώντας στα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός που ενέκρινε, την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση Λέτα. Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνιζαν ότι ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί παρά «εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τίποτε όσον αφορά στους εργαζόμενους», οι οποίοι «λόγω λιτότητας και αντιλαϊκών μέτρων έχουν γονατίσει». Επισήμαιναν επίσης ότι παρά τις, περί του αντιθέτου, δηλώσεις Λέτα, ο προϋπολογισμός παραμένει σκληρός για τους εργαζόμενους γιατί προβλέπει «πάγωμα» μισθών στο δημόσιο τομέα και ελάχιστες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι απολύσεις και αυξάνεται η ανεργία.

Η απεργιακή κινητοποίηση είχε μεγάλη επιτυχία στον τομέα των Μεταφορών, με τις περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και τις γραμμές του μετρό να μη λειτουργούν παρά μόνο πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ενώ επί ώρες παρέλυσαν τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της συμμετοχής στην απεργία με στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Σημαντική συμμετοχή υπήρξε και στην εκπαίδευση και στην υγεία. Συγκέντρωση με τη συμμετοχή χιλιάδων απεργών πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και στο Μιλάνο.

Επίσης, σήμερα Σάββατο μεσημέρι προγραμματίζεται στο κέντρο της Ρώμης διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας και του νέου προϋπολογισμού. Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει από χτες έκτακτα μέτρα, και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για το φόβο... επεισοδίων αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρικων στοιχείων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το γεωργικό σύνδεσμο «Coldiretti», καταγράφεται ότι επτά στους δέκα Ιταλούς φοβούνται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Το 53% φοβάται ότι σύντομα δεν θα έχει τα χρήματα να συντηρήσει την οικογένειά του, το 35% εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και το 22% κάνει ήδη μεγάλες θυσίες για να επιβιώσει.

Το ΚΚ - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά και το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού πόλου, για την απομόνωση των συμβιβασμένων ηγεσιών των μεγάλων συνδικάτων που δουλεύουν για την ταξική συνεργασία.