Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ελαστικά και διαλυτά στο νερό κυκλώματα!

 

 

Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν συνήθως εξαρτήματα με ορθές γωνίες, ευθείες γραμμές και επίπεδα άκαμπτα ολοκληρωμένα κυκλώματα πυριτίου. Στο κοντινό μέλλον αυτή η εικόνα ίσως αλλάξει κατά ένα μέρος, καθώς ήδη δοκιμάζονται ηλεκτρονικά κυκλώματα, που μπορούν να λυγίσουν και να τεντωθούν χωρίς να σπάσουν. Τα κυκλώματα αυτά που προορίζονται κυρίως για ιατρική χρήση, ξεκινώντας από ηλεκτρονικά θερμόμετρα μέχρι βιοδιασπώμενους αισθητήρες που διαλύονται όταν τερματιστεί ο χρόνος ωφέλιμης ζωής τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, στις μαλακές, υγρές συνθήκες του ζωντανού κόσμου.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν, τα τελευταία χρόνια, να κατασκευάσουν τέτοια κυκλώματα από γραφένιο, δηλαδή μονοατομικού πάχους φύλλα καθαρού άνθρακα, όμως προόδους κάνουν και ομάδες, όπως αυτή στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι στις ΗΠΑ, που δουλεύουν με το κλασικό υλικό της ηλεκτρονικής, το πυρίτιο. Αντί να κατασκευάζουν τρανζίστορ πάνω στις συμβατικές άκαμπτες πλάκες πυριτίου, τεμαχίζουν το πυριτικό υπόβαθρο σε λεπτά φύλλα, πολλές φορές λεπτότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Σε αυτήν την κλίμακα, το πυρίτιο από εύθραυστο γίνεται ελαστικό και εύκαμπτο.

Αναπτύσσονται αισθητήρες σε μορφή μεμβράνης, που μπορεί να καλύψει τις καμπύλες των ελίκων του εγκεφαλικού φλοιού ή την επιφάνεια της καρδιάς, για να διαγνώσει έγκαιρα πρώιμες ενδείξεις επερχόμενων επιληπτικών κρίσεων ή καρδιακών αρρυθμιών. Δε λείπουν και οι μη ιατρικές εφαρμογές, όπως η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε μορφή φιλμ ή ακόμα η εκτύπωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πάνω σε πλαστικό ή ύφασμα.

Αυτά - και άλλα πολλά - μπορεί να κάνει η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα, για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Εμποδίζεται, όμως, από τις καπιταλιστικές κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις, που όχι μόνο δεν επιτρέπουν τα τεχνολογικά θαύματα να αξιοποιηθούν για να ζουν όλοι οι άνθρωποι πιο υγιείς, καλύπτοντας παράλληλα τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής, αλλά ρίχνουν στον καιάδα της ανύπαρκτης περίθαλψης τους ανασφάλιστους και της υποβαθμισμένης τους ασφαλισμένους, κάνουν μακρινό όνειρο όχι μόνο την πρόσβαση στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά για πολλούς ακόμα και την πρόσβαση σε στοιχειώδεις τεχνολογίες, όπως ο ηλεκτρισμός...

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»