Από τα παζάρια και τη συνάντηση διαπραγμάτευσης την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία
Κορυφώνονται όπως όλα δείχνουν τα παζάρια ανάμεσα στα αστικά κόμματα στη Γερμανία, τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές με την Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβρη.
Αν και υπάρχουν διαρροές προς τα ΜΜΕ, τα ζητήματα που έχει επέλθει συμφωνία ή υπάρχει προσέγγιση δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αν και τα περισσότερα συγκλίνουν ότι οι μεγαλύτερες παραχωρήσεις γίνονται από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών που αρχικά εμφανίστηκαν ως δήθεν η πλευρά που ...θέτει θετικά μέτρα για το λαό. Στην πραγματικότητα και οι δύο μερίδες του κεφαλαίου επιχειρούν να βρουν διέξοδο που θα εξυπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία, με δεδομένη τη λιτότητα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών.
Σύμφωνα με τα σενάρια που διαρρέουν σε αστικά ΜΜΕ, οι δύο μελλοντικοί εταίροι πέρα από τα παζάρια για τις υπουργικές καρέκλες, φαίνεται να συμφωνούν για τις λεγόμενες διασώσεις τραπεζών και να κλείνουν ...προς το «μοντέλο της Κύπρου». Δηλαδή, φέρονται να συμφωνούν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα πρέπει να διαθέτει απευθείας κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, αλλά από τους ιδιώτες και τους καταθέτες. Επίσης, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση μιας τράπεζας θα μπορεί να αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (κι όχι από την Κομισιόν).
Ταυτόχρονα, πρόταση να γίνονται δημοψηφίσματα για μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν την ΕΕ έχει μπει στο τραπέζι και θα αποτελέσει αντικείμενο σε σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου «Reuters», και αποδίδεται σε σχέδιο συμφωνίας για το ζήτημα αυτό «ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής» και συμπληρώνεται «αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Οταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».
Το έγγραφο φέρεται να συντάχθηκε από ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Ντίτριχ, ο οποίος ανήκει στη βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) και τον Τόμας Οπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).
Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που ηγούνται των διαπραγματεύσεων. Αλλα ζητήματα, εργασιακά (κατώτατος μισθός), η επιβολή φόρων, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Συμφωνία επίσης φέρεται να υπάρχει για την προώθηση της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας», που βέβαια αφορά και προώθηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών συμφερόντων σε σχέση με άλλα.