Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενας αξιωματικός της αεροπορίας και ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκαν, χτες, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη. Την ίδια ώρα, οι αρχές ανακοίνωναν ότι εκδιώκονται από το στράτευμα 915 στρατιώτες και αξιωματικοί που συμμετείχαν στο στρατό και επί Καντάφι, επιδιώκοντας έτσι να ελαχιστοποιήσουν τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι, διαφόρων λογιών, ένοπλοι για να μην ενταχθούν στο σώμα. Επίσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε, εκ νέου, την έκδοση του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Δύο αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Γάζα πραγματοποίησε, χτες, η ισραηλινή αεροπορία ισχυριζόμενη ότι στόχευσε εκτοξευτήρες ρουκετών. Νωρίτερα, παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε, μικρής εμβέλειας, εισβολή στην περιοχή Κχαν Γιούνις που τερματίστηκε με εκτόξευση ρουκετών. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι ΗΠΑ εμποδίζουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Τσίλκοτ που τα τελευταία χρόνια ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία ενεπλάκη στην εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η «Ιντιπέντεντ» υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θέτει βέτο επειδή μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνονται και οι επικοινωνίες του τότε πρωθυπουργού Μπλερ με τον τότε Πρόεδρο Μπους και δεν θέλουν οι τελευταίες να γνωστοποιηθούν.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Ενας 29χρονος έχασε τη ζωή του στην Καμπότζη, μετά την προσβολή του από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ο 29χρονος είναι το 14ο θύμα του ιού μέσα στο 2013, στην Καμπότζη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με τον προσωπικό του γιατρό, η κατάσταση της υγείας του είναι κακή και οι προβλέψεις καθόλου αισιόδοξες. Ο Γ. Κληρίδης είναι 94 ετών.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χτες από έκρηξη πυρομαχικών κατά τη διαδικασία καθαρισμού πεδίου βολής στο στρατόπεδο Πέντλετον κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

ANAΠΟΛΙΣ.-- Εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας «Λόκχιντ Μάρτιν» στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, Ανάπολις, ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις του 3,5% του συνολικού προσωπικού (ήτοι 4.000 θέσεις εργασίας) ως τα μέσα του 2015.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 460.000 άνθρωποι στην επαρχία του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν έχουν εγκαταλείψει φέτος τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας ανάμεσα στις φυλές και των μαχών ανάμεσα σε ενόπλους και στρατό, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η καναδική αστυνομία στο Τορόντο συνέλαβε χτες 341 άτομα που εμπλέκονται σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας και απελευθέρωσε περίπου 400 παιδιά που είχαν πέσει στα πλοκάμια της εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΟΦΙΑ.-- Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες τον προϋπολογισμό του 2014, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ανάπτυξη ύψους 1,8%.

ΠΑΡΙΣΙ - ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ο Γάλλος ιερέας Ζορζ Βαντερμπάους απήχθη χτες από ισλαμιστές της νιγηριανής ένοπλης οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στο βόρειο Καμερούν.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη ΛΔ Κορέας, Γκλιν Ντέβις, θα μεταβεί την ερχόμενη βδομάδα σε Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν «πάγωμα» της αγοράς νέων ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων από τη ρωσική εταιρεία «Ροσομπορονέξπορτ» για τον αφγανικό στρατό με πρόσχημα τις πωλήσεις όπλων από τη συγκεκριμένη εταιρεία στη συριακή κυβέρνηση...