Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Στο τραπέζι ολόκληρη η αντιλαϊκή ατζέντα

 

 

Η «εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η επίσπευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι 4 βασικοί άξονες των «υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε ολόκληρη η αντιλαϊκή ατζέντα, η οποία και θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με απανωτά νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού και για την ενίσχυση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Τα δεινά του λαού τα χαρακτήρισαν «πρόοδο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Β. Σόιμπλε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο η «Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες». Για «πρόοδο» έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ο. Ρεν, σημειώνοντας ότι «είναι πρώιμο να εκτιμήσουμε το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα».

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής θα είναι άμεση στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Πρόκειται για τις αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, τις απολύσεις και τα προγράμματα διαθεσιμότητας χιλιάδων υπαλλήλων.

«Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, για να προσθέσει πως... τα «νέα μέτρα θα είναι διαρθρωτικής φύσεως».

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό τα μέτρα αφορούν τις απώλειες από τη συλλογή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό. Η επίσπευση του «μεταρρυθμιστικού προγράμματος», στο οποίο αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, αφορά σε νέα «διαρθρωτικά μέτρα», όπως η έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, «ελαστικοποίηση» των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων, παραπέρα ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.

Η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ σχετικά με τα «δημοσιονομικά κενά», δηλαδή για τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, επεκτάθηκε για τη διετία 2014-2015. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κλιμάκια της τρόικας επανέρχονται άμεσα στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και τα μέσα της επόμενης βδομάδας, στο τέλος της οποίας (21 Νοέμβρη) κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός με τα νέα χαράτσια και τις άλλες «παρεμβάσεις» για το 2014.

Κόντρες και ανταγωνισμοί

Η συζήτηση στο χτεσινό Γιούρογκρουπ περιστράφηκε γύρω από την «ενιαία εποπτεία» των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ, τους τρόπους διάσωσης σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών, ενώ περαιτέρω συζήτηση, χωρίς όμως να αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, θα γίνει κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν). Το στίγμα των αντιπαραθέσεων δόθηκε από τον Β. Σόιμπλε, που δήλωσε πως «η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τις απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις». Στα εξεταζόμενα σενάρια διάσωσης είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων και των μετοχών των τραπεζών που κινδυνεύουν, ζητήματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι κόντρες για τον επιμερισμό της χασούρας.