Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ Αναταράξεις απ' τις διεργασίες στην κεντροαριστερά

 

 

ΔΗΜΑΡ

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ το Σαββατοκύριακο, εξελίχτηκαν οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας να μη στηρίξει την «πρωτοβουλία των 58» για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Στην απόφαση αυτή εναντιώθηκε και ο γραμματέας της ΚΠΕ, Σπ. Λυκούδης με βαρείς χαρακτηρισμούς για τις πολιτικές επιλογές του Φ. Κουβέλη. Αντανάκλαση της αντιπαράθεσης αυτής ήταν και τα 24 λευκά στην ψηφοφορία (σε σύνολο 100 μελών) για τις Θέσεις ενόψει του δεύτερου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Στη διάρκεια των εργασιών μάλιστα κατατέθηκε και κείμενο με πλέον των 300 υπογραφών στελεχών που επιθυμούν συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην «πρωτοβουλία των 58» για την «κεντροαριστερά».

Πρόκειται για τον αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, προϊόν του οποίου άλλωστε είναι και η ίδια. Στο κείμενό τους, οι 300 δεν κρύβουν ότι θέλουν ένα κοινό σχήμα ενόψει ευρωεκλογών και εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, ενώ στα περί «τρίτου πόλου» που αντιτάσσει η ηγεσία του κόμματος, απαντούν ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ «τη βοηθά καθοριστικά, ώστε η υπόθεση του τρίτου πόλου, να μην υποβαθμιστεί σε μια υπόθεση απλής διεύρυνσης με κάποιους συνεργαζόμενους».

Απ' την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης επέκρινε τα δύο στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν στη γραμματεία της «πρωτοβουλίας των 58», λέγοντας ότι η επιλογή τους «δεν είναι συμβατή με τις ηγετικές τους ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ». Με τη συνέντευξή του, στην «Real News» παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για τις συνεργασίες στο συνέδριο, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που «έχει παγιδευτεί σε συντηρητικές πολιτικές, γεγονός που εμποδίζει μια ουσιαστική και προωθητική συμπαράταξη μαζί του». Ο Φ. Κουβέλης, για πολλοστή φορά, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του κόμματός του σε αστικές κυβερνήσεις, μην κρύβοντας τη φιλοδοξία του ο «τρίτος πόλος» να λειτουργήσει ως «σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας ανατρέποντας διλημματικές επιλογές ενός νέου διπολισμού».

Ο γραμματέας του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, διαφοροποιούμενος απ' τις αποφάσεις του Φ. Κουβέλη χαρακτήρισε «αποθέωση των αντιφάσεων» το κείμενο των Θέσεων, ενώ επέκρινε την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση, λέγοντας «είχαμε καλό χαρτί και πήγαμε πάσο». Αφησε αιχμές εναντίον προσωπικά του Φ. Κουβέλη, μιλώντας για «δισεπίλυτο πρόβλημα ικανότητας», σε ό,τι αφορά στην κωλυσιεργία ως προς τη λήψη απόφασης για ένταξη στην ομάδα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Υπερασπίστηκε τέλος τους «58», λέγοντας πως είναι απερίγραπτη η κατηγορία ότι υπηρετούν σχέδιο διάλυσης της ΔΗΜΑΡ και κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να επανεξετάσει τη θέση του.

Κατά τ' άλλα, ο Σπ. Λυκούδης μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε η σφοδρή αντιπαράθεση στην ΚΠΕ, λέγοντας «έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές μεγαλοποιούνται απίστευτα λογικές και αναμενόμενες καταστάσεις, χωρίς λόγο (...) είμαι βέβαιος ότι το κόμμα θα βγει απολύτως ενωμένο από αυτήν τη διαδικασία, χωρίς καμία ρήξη, χωρίς κανένα σχίσμα».

Σε άλλη του συνέντευξη (ρ/σ Real) κάθε άλλο παρά απέκλεισε συνεργασία μελλοντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «η Δημοκρατική Αριστερά έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, με βάση την αντίληψή της για το τι χρειαζόταν η χώρα σε εκείνη τη φάση, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα κατά την αντίληψή μας ένοχα για το παρελθόν και για το παρόν. Πολύ περισσότερο, μπορεί να συνεργαστεί με ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς».

Αλλωστε, οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έρχονται ολοένα και κοντύτερα, με τον Φ. Κουβέλη μετά τη θέση για «παραγωγική ανασυγκρότηση», να μιλά τώρα και για «μια νέα συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή».