Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ»

 

Ψάχνουν κοινοβουλευτική ενίσχυση για την αντιλαϊκή πολιτική

 

Τη διαμόρφωση όρων για την κοινοβουλευτική ενίσχυση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, φαίνεται να εξετάζουν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης. Στη βάση αυτή, στελέχη των κυβερνητικών εταίρων ρίχνουν στο τραπέζι προτάσεις για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχονται σενάρια για τη συγκρότηση «νέας» κυβέρνησης από το υπάρχον Κοινοβούλιο, χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Την πρότασή της για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση επανέλαβε χτες μιλώντας στο ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αυτή απευθυνόταν στον Αντ. Σαμαρά:«Δεν περίμενα η ΔΗΜΑΡ να πει αμέσως το ναι. Η πρόταση μου απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας, εκείνος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία». Εξηγώντας ουσιαστικά το λόγο, σημείωσε ότι «οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές είναι μικρή πλειοψηφία μπροστά στο μέγεθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα». Η ίδια έσπευσε να καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετική «πολιτική πρωτοβουλία» για την επανένταξη της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας ότι «αφού οι στόχοι είναι κοινοί, να βρούμε κοινό τόπο και να πάμε μαζί μέχρι τις εκλογές του 2016».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος ανέφερε: «Η χώρα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο. Και γι' αυτό είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση έχουν προτείνει και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχτεί την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας. «Δεν έδιωξε κανείς τη ΔΗΜΑΡ, μόνη της έφυγε», ήταν το χτεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπρόσωπου Σ. Κεδίκογλου, το οποίο ουσιαστικά αφήνει «ανοιχτή πόρτα».

ΔΗΜΑΡ: Επισήμως άρνηση, στην πράξη προθυμία

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται επισήμως να απορρίπτει προς το παρόν το ενδεχόμενο επιστροφής στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο κορυφαία στελέχη της, φροντίζουν με δηλώσεις τους να διατηρούν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.

Ο Φ. Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καβάλα, απέκλεισε ενδεχόμενη επιστροφή του κόμματός του στην κυβέρνηση «υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες». Οπως είπε, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ήταν «αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών» και πρόσθεσε: «Δεν εξασφαλιζόταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηριζόταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε».

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στην κυβέρνηση τον Ιούνη του 2012, έγινε για «να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και το ευρώ και να μη οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένοι λόγοι «υπάρχουν και σήμερα» και τονίζουν ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι «η πολιτική σταθερότητα», ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει «άλλη κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «δε χρειάζονται να γίνουν εκλογές, μπορούμε να βρούμε λύση με άλλο τρόπο».

Υπέρ της πρότασης της Ντ. Μπακογιάννη, εμφανίστηκαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές σημείωσαν ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει «ισχυρότερη κυβερνητική πλειοψηφία» και τόνισαν ότι ανάλογες προτάσεις έχουν κάνει και οι ίδιοι πρόσφατα. Μάλιστα, ο Γρ. Ψαριανός, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης, σε συνέντευξή του την Κυριακή, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, σημείωνε: «Δεδομένης της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και των τρόπων και των μεθόδων με την οποία η πολιτική υλοποιείται, το βρίσκω απίθανο. [...] Ισχυρίζομαι ότι μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων, στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη -το έχει αποδείξει- να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Αν. Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του την Κυριακή στον «Ελεύθερο Τύπο», έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας νέας κυβέρνησης στη Βουλή, από τη σημερινή σύνθεσή της, που θα επιτρέψει την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ.