Απόκομμα εφημερίδας με τη φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη
1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.
1802 Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη. ΤοΠροσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά Συντάγματα της Αμερικής (1787) και της Γαλλίας (1793 και 1795 - 5ης Φρουκτιδόρ).
Αντλώντας από την ιδεολογικοπολιτική δεξαμενή της επαναστατημένης αστικής τάξης και του Διαφωτισμού, το νέο Σύνταγμα προέβλεπε: Τη διάκριση των εξουσιών (Βουλευτικό - Εκτελεστικό), την ανεξιθρησκεία, την τυπική ισονομία, την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εισαγωγή καθολικού συστήματος αντιπροσώπευσης και βεβαίως την κατάργηση των όποιων τοπικών - ταξικών προνομίων. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αστικού κράτους. Οι πολιτικές εξουσίες (και κάποιες από τις οικονομικές) που απολάμβανε μέχρι πρότινος η Εκκλησία στα πλαίσια του φεουδαρχικού συστήματος καταργούνταν ή περιορίζονταν σημαντικά. Η αποδυνάμωση των τοπικών - περιφερειακών διοικήσεων και η μεταφορά των βασικών τους αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία σήμαινε και αντίστοιχη αποδυνάμωση των τοπικών εξουσιών.
1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.
1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.
1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της επανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).
1925 Στις επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’ ότι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει και εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πατρίκιος σύντομα υποκύπτει στις πιέσεις και τις προσφορές του καθεστώτος και η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.
1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου-Κεμάλ).
1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.
1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».
1954 Στις 20-21.12.1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γ. Γεωργίου διατηρούσε μυστικό τυπογραφείο στο οποίο εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του στην διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να "αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας"». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
1960 Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.
1968 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1962).
1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).
1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.