Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

 

Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας

Με «κόκκινη γραμμή» το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών και άλλων μερίδων του κεφαλαίου συνεχίζεται η σπέκουλα γύρω από την αγωνία χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που απειλούνται από το μέτρο της σταδιακής έναρξης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Πίσω από την όλη συζήτηση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, κρύβονται οι εναλλακτικές τακτικές διαχείρισης των «προβληματικών» στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών, τα οποία σκόπιμα και για ευνόητους λόγους τσουβαλιάζουν με τις τραπεζικές επισφάλειες από τα μεγάλα επιχειρηματικά και ομολογιακά δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι κόντρες για το ποιος θα αναλάβει να διαχειριστεί τα εν λόγω δάνεια, αν, για παράδειγμα, θα είναι το αστικό κράτος, οι ίδιες οι τράπεζες ή διεθνή επιχειρηματικά «funds».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο χτεσινής συνάντησης με τη διοίκηση του ΕΒΕΑ, δήλωσε σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του στη Βουλή, ότι «δεν είναι μόνο η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος. Κυρίως είναι η δυνατότητα να απαγορεύσουμε άμεσα τη μεταβίβαση των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά ιδρύματα και οργανισμούς που, με έδρα κάποια νησιά του Ειρηνικού, θα έρθουν να πάρουν φθηνά τα "κόκκινα" δάνεια προκειμένου να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός». Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ο βουλευτής και μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος ανέλυσε παραπέρα τη διαχειριστική πρόταση του κόμματός του, λέγοντας ότι πρέπει «να μοιραστούν τα "κόκκινα" δάνεια στους δανειολήπττες, τους πιστωτές και το κράτος, με κοινωνικά κριτήρια...». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, από την πλευρά του, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «με εύκολα πυροτεχνήματα ανευθυνότητας δεν βρίσκονται λύσεις».

Ανάλογη συζήτηση ως προς τους τρόπους διαχείρισης βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάμεσα στους τραπεζίτες, η οποία είναι συνδεδεμένη με τους διενεργούμενους ελέγχους για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αφορούν και στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Σε τελευταία ανάλυση ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές «κρυψώνες» (σε άλλα χαρτοφυλάκια, «bad banks» κ.τ.λ.) έτσι ώστε να αποσυμπιέσουν τους ισολογισμούς και τα επιχειρηματικά κέρδη τους.

Στο χορό μπήκε χτες και ο «οίκος αξιολόγησης» «Fitch», ανακοινώνοντας την αναβάθμιση σειρών ελληνικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ταξινομημένα σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, με κριτήρια όπως το βαθμό του εμφανιζόμενου προβλήματος αποπληρωμής τους και το ύψος των εμπράγματων διασφαλίσεων (υποθήκες κ.ά.). Η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ως προς το κρατικό χρέος, με το οποίο συνδέεται η πιστοληπτική αξιολόγηση των ντόπιων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ο «οίκος» «Fitch» σημειώνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία που θα έχει αντίκτυπο στη στεγαστική αγορά μπορεί επίσης να μεταβάλει τις αξιολογήσεις...

Εμπαιγμός και ελιγμοί

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση της αντικειμενικής αξίας που αφορά την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Λόγος γίνεται για όριο προστασίας στα 100.000 - 120.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (έναντι 300.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο όριο σήμερα για την πρώτη κατοικία, με προσαυξήσεις για έγγαμους, με παιδιά κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα προωθείται η εφαρμογή περιοριστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που θα πετούν έξω από το «ακατάσχετο» ακόμα και λαϊκά νοικοκυριά που θα βρίσκονται εντός του μειωμένου ορίου της αντικειμενικής αξίας. Στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών θα παίρνεται υπόψη και το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου και χαρακτηρίζονται «συνεργάσιμοι» από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των τραπεζών.