Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, για τη στήριξη των μονοπωλίων, παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς
Η ενίσχυση της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς και οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ξεχώρισαν στη Σύνοδο Κορυφής
Την ένταση της επίθεσης σε βάρος των λαών σηματοδοτούν οι αποφάσεις της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο κείμενο συμπερασμάτων που δημοσιοποιήθηκε χτες, με τη λήξη των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Οι αρχηγοί των 28 κρατών - μελών, στο κεφάλαιο της «οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», διαπιστώνουν ότι «η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ είναι ακόμα μέτρια, ανισόμετρη και εύθραυστη». Αναφέρουν, επίσης, ότι «η ανεργία σταθεροποιήθηκε, αλλά βρίσκεται ακόμα σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα». Σαν λύση πλασάρουν, για άλλη μια φορά, ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια: Ευελιξία στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του περιβάλλοντος όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για επιχειρηματίες, επιμήκυνση του εργασιακού βίου, διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, διά βίου μάθηση, ένταση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Ο,τι δηλαδή χρησιμοποιήθηκε, για να σαρώσει εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια.
Ξεχωριστή σημασία είχε το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την «Αμυνα» της ΕΕ, την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας». Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη έχουν «να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις» που ανοίγονται μπροστά τους, «σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε «συνέργειες», προκειμένου «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού για επιχειρήσεις και αποστολές. Σήμερα, η ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας αναπτύσσει ήδη 7.000 προσωπικού σε 12 μη στρατιωτικές αποστολές και σε τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούμενό τους να βελτιώσουν παραπέρα τις δυνατότητές τους για «άμεση ανταπόκριση», με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης» (Battlegroups).
Σε αυτό το πλαίσιο, για το 2014, και ειδικά για το α' εξάμηνο, δηλαδή αυτό της Ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά το Γενάρη, βάζουν σειρά άμεσων στόχων: Μέχρι τον Ιούνη να καταρτιστεί στρατηγική ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορα (με προσχήματα π.χ. την πειρατεία, τις μεταναστευτικές ροές κ.λπ.). Συνέργειες με τις αρχές ασφάλειας και τις δικαστικές αρχές για θέματα που επαναφέρουν κάθε λίγο στο προσκήνιο, με στόχο τον «εχθρό λαό», όπως την «τρομοκρατία» και την «παράνομη μετανάστευση». Ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας, ώστε να διασφαλιστούν τα δίκτυα Ενέργειας, ζήτημα που «καίει» τα μονοπώλια.
Βάζουν και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους όπως: ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα 2020 - 2025, δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών αεροσκαφών από αεροπλάνα - τάνκερ, στόχος που προϊδεάζει για επιχειρήσεις σε μεγάλη απόσταση, πολύ πέρα από τα σύνορα της ΕΕ, εξελιγμένη δορυφορική επικοινωνία κ.ά.
Σε ειδική ενότητα, για τις «μεταναστευτικές ροές», μεταξύ άλλων, οι «28» ζητούν παραπέρα ενίσχυση του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός, συντονίζει τις επιχειρήσεις επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ), ενώ, από την άλλη, στο ίδιο κείμενο, χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για τα δεινά των μεταναστών, π.χ. για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που ξεριζώνονται λόγω της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου μετέχει και η ΕΕ, κυνηγημένοι και πρόσφυγες, είναι ακριβώς οι ίδιοι που μπαίνουν στο στόχαστρο τέτοιων απάνθρωπων, αντιμεταναστευτικών μέτρων.
Σαμαράς: Ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο
Με δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς παρουσίασε τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, οι οποίες έχουν ως οδηγό τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Ο Αντ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει επιβληθεί στο λαό προς όφελος του κεφαλαίου, έκανε λόγο για «απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού», χάρη στις οποίες «έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις ανισομετρίες μεταξύ των χωρών βορρά και νότου και προπαγάνδισε το γνωστό μοτίβο περί «λύσεων», που θα δοθούν μέσω τραπεζικού δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέβλεψε τον εξοντωτικό πόλεμο που υφίστανται από τα μονοπώλια, και παραπέρα παρουσίασε ως σωτηρία τους την ώθησή τους στον παραπέρα τραπεζικό δανεισμό, θηλιά στο λαιμό κάθε μικρομεσαίου, που θα περιλαμβάνει μάλιστα, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, και τιτλοποίηση δανείων.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, ενώ παράλληλα έταξε κι άλλο ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα και κατόρθωμα την επανεκκίνηση των έργων για τους οδικούς άξονες, που δίνονται βορά στους εργολάβους, για να εισπράττουν δεκαετίες μπροστά δισεκατομμύρια ευρώ από πανάκριβα διόδια που χρυσοπληρώνει ο λαός.
Χωρίς να μπορεί να κρύψει τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τάχθηκε φυσικά υπέρ των διαβόητων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική απέναντι σε Κίνα, Ρωσία, άλλες αναδυόμενες δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Για δε την τραπεζική ένωση και το μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών ανέφερε ότι συντελούν στη θωράκιση του ευρωενωσιακού τραπεζικού συστήματος και θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας. Τέλος, στα ζητήματα Ενέργειας, τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης στις πηγές του καυσίμου και ονομάτισε προς τούτο τον αγωγό ΤΑP, ο οποίος διερχόμενος από τη χώρα θα μεταφέρει στην ΕΕ αζέρικο αέριο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «το να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση», ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή, ούτε λόγω της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ. Προκλητικές ήταν, εξάλλου, οι αναφορές του ότι «εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο».
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργούς, μεταξύ άλλων επαφών, συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.