ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος»
Μονιμοποιεί και διευρύνει τα ασήκωτα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο»
Το μαζικό, γενικευμένο και μόνιμο χαρακτήρα που αποκτούν τα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη και την επέκτασή τους στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε κάθε σπιθαμή γης επιβεβαίωσε το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνει στην Επιτροπή αύριο Σάββατο και στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη), βρίθει από σειρά φορολογικών και άλλων αντιλαϊκών διατάξεων, παράλληλα με νέα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου.
Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η συμβολή στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας στο 3% (από 10%), ενόψει και της σταδιακής έναρξης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στις τράπεζες.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
-- Κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα. Συγκεκριμένα:
- Καθιερώνεται ο «βασικός φόρος», που ξεκινά από 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (μέχρι 13 ευρώ) και κλιμακώνεται σε 12 συντελεστές, ανάλογα με την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) που ισχύει σε κάθε περιοχή:
Τ.Ζ. μέχρι 500 ευρώ: 2 ευρώ ανά τ.μ.
501-750 ευρώ: 2,8 ευρώ ανά τ.μ.
751-1.000 ευρώ: 2,9 ευρώ ανά τ.μ.
1.001-1.500 ευρώ: 4 ευρώ ανά τ.μ.
1.501-2.000 ευρώ: 3,6 ευρώ ανά τ.μ. κ.ο.κ.
- Οι προσαυξήσεις του βασικού φόρου πάνω στη λαϊκή στέγη διατηρούνται στο ακέραιο, ανάλογα με τον όροφο, τις προσόψεις και την παλαιότητα των ακινήτων. Χαράτσια προβλέπονται και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.ά.). Προβλέπεται η προσαύξηση του «βασικού φόρου» μέχρι και 25% ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος. Για τα κτίρια μέχρι 4 χρόνων ο συντελεστής παλαιότητας φτάνει στο 1,25 (προσαύξηση 25%), για κτίρια από 5 μέχρι 9 χρόνων στο 1,2 (προσαύξηση 20%), από 10 μέχρι 14 χρόνων στο 1,15 (προσαύξηση 15%) κ.ο.κ. Ο συντελεστής ορόφου θα προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο (1 για τον πρώτο όροφο, 1,01 για το 2ο και 3ο, 1,02 για 4ο και 5ο, 1,03 για τον 6ο και τους επόμενους ορόφους). Σε περίπτωση μονοκατοικίας, θα εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
-- Για τα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού οικόπεδα, ο συντελεστής του φόρου θα κλιμακώνεται από 0,03 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 9 ευρώ, ανάλογα με την αξία του οικοπέδου.
- Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου: Επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος, ο οποίος ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα, με προσαυξήσεις ανάλογα με την καλλιέργεια, την άρδευση, τη θέση κ.ά. Τα παραπάνω χαράτσια πενταπλασιάζονται για τα τετραγωνικά της κατοικίας, που μπορεί να υπάρχει στην εδαφική έκταση. Ο συντελεστής για τις μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά, καπνά κ.ά.) και τις καλλιέργειες αυξάνεται σε 2, δηλαδή για τις συγκεκριμένες χρήσεις διπλασιάζεται το αρχικό χαράτσι. Παραμένουν οι τρανταχτές ελαφρύνσεις για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης.
- Συμπληρωματικός φόρος. Στην ουσία πρόκειται για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος θα επιβάλλεται πλέον σε περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 που είναι έως τώρα). Προκλητικές απαλλαγές προβλέπονται για τα «ιδιοχρησιμοποιούμενα» ακίνητα της βιομηχανίας, του εμπορίου (εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα κ.ά.), μεγάλα ξενοδοχεία, εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων.
-- «Ελάφρυνση» - εμπαιγμός. Ελάφρυνση κατά 50% προβλέπεται για νοικοκυριά που είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα αρκετά χαμηλότερα και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, και με τις παρακάτω σωρευτικές προϋποθέσεις:
- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι χαμηλότερο από τα 9.000 με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
- Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 150 τ.μ.
- Να μην υπάρχει ληξιπρόθεσμο χρέος προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αλλες διατάξεις
-- Σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε φόρος δεν καταβληθεί το αργότερο μέσα σε προθεσμία 2 μηνών μετά την καταληκτική ημερομηνία, υπολογίζεται επιπλέον πρόστιμο 10% πάνω στο φόρο που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους φτάνει στο 20% και στο 30% για καθυστέρηση πάνω από 3 έτη.
-- Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είτε «ηλεκτρονικά» είτε με «συστημένη επιστολή» στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.
-- Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προσδιορίσει το φόρο με βάση «κάθε στοιχείο και πληροφορία».
-- Σε «επείγουσες περιπτώσεις» και προκειμένου να αποτραπεί μελλοντικός κίνδυνος φοροδιαφυγής προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης.
-- Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και από το φόρο «υπεραξίας μετοχών» όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές επί μετοχών και παραγώγων περισσότερες από τρεις φορές το μήνα. Πλήρης απαλλαγή προβλέπεται και για ξένους «επενδυτές».
-- «Βελτίωση» της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω από 3.100 άτομα.
-- Παρατείνεται, τέλος, το μέτρο της απόσυρσης παλαιών ΙΧ.