Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός θα δώσει ώθηση στην παραπέρα ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, με στόχο την κάλυψη ζωτικών λαϊκών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το λευκόλιθο (ή μαγνησίτη), ένα από τα ορυκτά για το οποίο θεωρείται ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα και μπορεί να βρει εφαρμογές κύρια στη βιομηχανία.
Σήμερα, στην Ελλάδα, μία είναι η εταιρεία που κατά βάση εξορύσσει και επεξεργάζεται το συγκεκριμένο ορυκτό: Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ», στη Χαλκιδική. Η ίδια η εταιρεία αυτοπαρουσιάζεται ως «ηγετικός κατασκευαστής και διεθνής προμηθευτής προϊόντων λευκόλιθου». Προμηθεύει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, με ειδίκευση στις τεχνικές, βιομηχανικές και χημικές εφαρμογές. Θεωρείται η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση μαγνησίας (βασικό υποπροϊόν του λευκόλιθου) στην ΕΕ και η μεγαλύτερη σε πωλήσεις καυστικής μαγνησίας (έχει εφαρμογές π.χ. στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων που εντοπίζονται σε βιομηχανικά απόβλητα) παγκοσμίως.
Κάνει εξαγωγές σε χώρες όπως οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Κορέα, Ινδία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κατάρ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία, Ινδονησία, Κίνα, Ρωσία, Σλοβακία, Λετονία, Εσθονία και Ουκρανία. Μάλιστα, υπάρχουν γεωλόγοι, που εκτιμούν ότι το μεταλλείο της είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και ότι, σε σχέση με τις επενδύσεις που έχει κάνει, παρουσιάζει από τα πιο υψηλά ποσοστά κερδοφορίας.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λευκόλιθου που είχαν εντοπιστεί παλιότερα στην Εύβοια, είχε σταματήσει, επειδή η Τουρκία είχε ρίξει πολύ τις τιμές και η εξόρυξη στην Ελλάδα είχε κριθεί ασύμφορη.
Σύμφωνα με όσα εξηγούν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), για να γίνει τόσο η γενική χαρτογράφηση μιας περιοχής, όσο και η κοιτασματολογική και η μεταλλευτική έρευνα (μελετούν τα χαρακτηριστικά κάθε κοιτάσματος για να κριθεί αν είναι αξιοποιήσιμο), αλλά και η οικονομικοτεχνική μελέτη (συντάσσεται με βάση και τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά διεθνώς), προτάσσεται το αν και πόσο κέρδος θα αντλήσουν οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα. Οχι το αν η εξόρυξη και η επεξεργασία του κάθε ορυκτού είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση λαϊκών - εργατικών αναγκών, το αν θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη (και ποιων) κλάδων της βιομηχανίας, ή άλλων κλάδων της οικονομίας.
Δηλαδή, όλη η διαδικασία που προηγείται για να ξεκινήσει η εξόρυξη ενός ορυκτού, υποτάσσεται στο «ενδιαφέρον» που διαμορφώνεται με όρους καπιταλιστικής αγοράς.