Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

 

Με πορείες και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας μαθητές και φοιτητές τίμησαν χτες τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη του 2008 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση κατέληξε στο ναό του Αγ. Νικολάου στην Ξηροκρήνη όπου γινόταν εκείνη την ώρα η κηδεία της 13χρονης μαθήτριας που πέθανε πριν λίγες μέρες από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Στην Αθήνα έγινε το πρωί συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. Μετά το τέλος της πορείας αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν στα Προπύλαια ομάδα διαδηλωτών και τους άφησαν να φύγουν μόνο μετά από σωματικό έλεγχο.

Πριν από πέντε χρόνια

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, ξεσήκωσε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Η οργή για τη δολοφονία του Αλέξη συναντήθηκε στους δρόμους, με την αγανάκτηση για τα γενικότερα προβλήματα που οξύνθηκαν λόγω της προσπάθειας της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της να τους φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση.

«Δεν είναι μόνο για τη στυγερή δολοφονία του Αλέξη. Είναι για την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που τρώμε καθημερινά. Για την καταστολή κάθε δημιουργικής μας σκέψης. Η δολοφονία του συμμαθητή μας είναι το αποκορύφωμα της χρόνιας κρατικής βίας και καταστολής» είναι μιά χαρακτηριστική φράση των μαθητών που έλεγαν στο «Ρ» οι μαθητές που διαδήλωναν τις επόμενες μέρες. Μαζί τους βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, γεγονός που παραγνωρίζεται συνειδητά από διάφορες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για να πάρουν μαζική και οργανωμένη μορφή οι διαδηλώσεις και οι άλλες παρεμβάσεις. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κάλεσαν την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Πέντε χρόνια μετά, ο δολοφόνος Επαμεινώνδας Κορκονέας βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ο αστυνομικός αναμένει την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης σήμερα είναι ελεύθερος, αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία. Ενα χρόνο μετά την καταδίκη του, το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Ο Β. Σαραλιώτης επικαλέστηκε αρρώστια του πατέρα του και οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του.

Πέντε χρόνια μετά, αποφασίστηκε να αποταχθούν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί που καταδικάστηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Αν και το Πειθαρχικό Συμβούλιο είχε συγκληθεί πέντε φορές, είχαν σημειωθεί απανωτές αναβολές στην απόφαση του Συμβουλίου.