Κόμματα, σχήματα, φορείς και πρόσωπα της αστικής διαχείρισης σπεύδουν να πιάσουν «στασίδι» στο υπό αναμόρφωση σκηνικό
Εντείνεται η κινητικότητα στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό όσο πλησιάζει η ώρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, πολύ περισσότερο που πυκνώνει η φημολογία και για βουλευτικές εκλογές. «Χείρα βοηθείας» στις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας - «κεντροαριστεράς» σπεύδουν να δώσουν Σουλτς και Σβόμποντα που αναμένονται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις των εγχώριων ομοϊδεατών τους και ενδεχομένως - λένε οι πληροφορίες - να πιέσουν για επιτάχυνση των διαδικασιών ανασυγκρότησης του χώρου.
***
Ολοένα και ταχύτερα βήματα προσέγγισης με τους «58» κάνουν τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ. Στα τέλη του μήνα ο Α. Παπαδόπουλος αναμένεται να μιλήσει σε συγκέντρωσή τους στην Κηφισιά μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Γρ. Ψαριανό. Η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ συναρτά τα επόμενα βήματά της, την παραμονή της δηλαδή ή όχι στο κόμμα, με το μετασχηματισμό της κίνησης των «58» σε κάτι πιο στέρεο. Απ' την άποψη αυτή εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση καθόδου στις ευρωεκλογές υπό τον τίτλο της «δημοκρατικής παράταξης».
Στο μεταξύ, ο Φ. Κουβέλης προετοιμάζει το πλασάρισμα της ΔΗΜΑΡ σε αναβαθμισμένη θέση στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό. Ετσι φέρεται να πραγματοποίησε μυστική σύσκεψη με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Καστανίδης, Μπεγλίτης, Μανίκας κ.ά. Οι πληροφορίες λένε ότι αποφασίστηκε - σε υλοποίηση και της κατεύθυνσης που έδωσε ο Φ. Κουβέλης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ - η δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος με την ονομασία ΔΗΜΕΑΡ (Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά) και γρήγορα η δημοσιοποίηση της πολιτικής διακήρυξης. Οι ίδιες πληροφορίες θεωρούν βέβαιη την προσχώρηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Κοππά και Δανέλλη. Επαφές θα κάνει ο Φ. Κουβέλης και με το «Δίκτυο» της Διαμαντοπούλου και τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» του Φλωρίδη, οι οποίοι εξάλλου έχουν δώσει το «παρών» σε εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ στο πρόσφατο παρελθόν. Τέλος, παγώνει, όπως όλα δείχνουν, η συνεργασία με τον Α. Λοβέρδο παρά τις αποφάσεις και των δύο κομμάτων να επιμείνουν στην προσπάθεια. Πληροφορίες φέρουν αμφότερους δυσαρεστημένους από κινήσεις και διαθέσεις «μικρομεγαλισμού» και «ηγεμονισμού», όπως λέγεται.
Ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, αναγκάστηκε χτες να μαζέψει την προ ημερών δήλωσή του με την οποία τασσόταν υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε σχετικά: «Η Δημοκρατική Αριστερά συλλογικά αποφάσισε στο πρόσφατο Συνέδριο ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Συνεπώς δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα». Σε ερώτηση για το αν υπάρχει γενικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Στην πραγματικότητα επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται σε μονομερείς ενέργειες προς τους εταίρους οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Χ. Σβόμποντα έρχεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση, για την έκφραση στήριξης, με την «κίνηση των 58», ενώ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Α. Διαμαντοπούλου με τίτλο «Είναι η δημοκρατία αντιμνημονιακή;». Στα τέλη Φλεβάρη εξάλλου τη συνδιάσκεψη των «58» αναμένεται να «ευλογήσει» ο Μ. Σουλτς. Βήματα προσέγγισής τους κάνει σταθερά ο αποχωρήσας απ' τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος, που δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι απ' τον καιρό που ανήκε ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως «οι φυσικοί μας σύμμαχοι και πιθανοί κυβερνητικοί μας εταίροι προέρχονται απ' το χώρο της κεντροαριστεράς».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και ερωτηθείς για αντιδράσεις (π.χ. ανακοινώσεις από «κίνηση των 75» και «Αριστερή Πρωτοβουλία») επειδή το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές συνεργαζόμενο με την κίνηση των «58», υπεραμύνθηκε μιας τέτοιας πορείας: «Ενώ όλοι συμφωνούμε για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, απολίτικες κόντρες και προσωπικές στρατηγικές βάζουν σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια. Οι πολίτες, το κοινωνικό κέντρο που κράτησε όρθια τη χώρα και παρακολουθεί και περιμένει να προχωρήσουμε μετά από πολιτικές διαδικασίες».
Σημειωτέον, τέλη της βδομάδας συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή προγραμματίζεται συγκέντρωση στελεχών από όλη την Ελλάδα με αντικείμενο τις ευρωεκλογές αλλά και τις τοπικοδιοικητικές εκλογές, όπου στο ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, αποφάσισαν να μη δώσουν χρίσματα αλλά να στηρίξουν «ανεξάρτητους», «αναδεικνυόμενους από τις τοπικές κοινωνίες» κ.λπ.
Στο χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς» η κινητικότητα είναι επίσης μεγάλη αν και λιγότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κι εκεί όλοι φαίνεται να συζητούν με όλους. Ο Β. Πολύδωρας φέρεται να έχει επαφές με τον Χρ. Ζώη αλλά και με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. παρότι ο Γ. Καρατζαφέρης έχει επιλέξει να απέχει απ' τις διεργασίες αυτές. Στις συναντήσεις και συζητήσεις συμμετέχουν ακόμα ο Π. Ψωμιάδης έως και ο Στ. Παπαθεμελής, σε εκδήλωση του οποίου στη Θεσσαλονίκη λέγεται ότι θα συμμετάσχει ο Β. Πολύδωρας. Το τελευταίο όνομα που ακούστηκε στο πλαίσιο των ζυμώσεων στο χώρο αυτό είναι του Π. Κρητικού, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει ιδρύσει τον φορέα «Νικόλαος Ζορμπάς».