Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βορά στα μονοπώλια ο ενεργειακός πλούτος της χώρας

 

Καλλιεργούν αυταπάτες ότι από την εκμετάλλευσή του από τους επιχειρηματικούς ομίλους θα ωφεληθεί και ο λαός

Βορά στα μονοπώλια παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας ένα συνολικό πλαίσιο στήριξής τους (με ευνοϊκή φορολογία, υποδομές και προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών, κατάλληλα εκπαιδευμένο, φτηνό κι ευέλικτο επιστημονικό κι εργατικό δυναμικό), καλλιεργώντας παράλληλα αυταπάτες ότι θα ωφεληθεί και ο λαός από την εκμετάλλευσή του.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά την κυβερνητική σύσκεψη χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εστίασε στη μείωση κατά 15% της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη ρωσική «Gazprom» και έταξε «αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους της χώρας: και για την παραγωγή, αλλά και για την κατανάλωση». Πρόσθεσε ότι «έτσι δίνεται μια πολύ ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, σε ένα από τα σημεία στα οποία έπασχε η ελληνική ανταγωνιστικότητα, που ήταν το κόστος Ενέργειας. Αλλά δίνουμε και μια πρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά». Στην πραγματικότητα, αυτό που εξασφαλίστηκε είναι φτηνή Ενέργεια για τα μονοπώλια, ενώ οι πολύ μικρότερες εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια, θα λειτουργήσουν ως «κράχτες» στην αναζήτηση νέας πελατείας από τη ΔΕΠΑ που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων.

Παραπέρα ο πρωθυπουργός στάθηκε στις «ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα: σε χερσαίες περιοχές της Ηπείρου και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο του Ιονίου. Ενώ, ασφαλώς, συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης». Πρόσθεσε ότι «σε βάθος 25-30 ετών μπορεί τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέραμε, να ακουμπήσουν ακόμα και τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Βέβαια, τόσο η εκμετάλλευση αυτού του ορυκτού πλούτου, όσο και η μερίδα του λέοντος από τα μελλοντικά έσοδα του κράτους, θα κατευθυνθούν στα μονοπώλια και όχι στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων. Στο ίδιο πλαίσιο διακήρυξε ότι «συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες διεθνείς εταιρείες, για να διασφαλίσουμε την πλήρη, τη σωστή, επιστημονική διερεύνηση, καθώς και την ανάπτυξη των υπόγειων και υποθαλάσσιων θησαυρών που έχει η πατρίδα μας».

Σχέδια της αστικής τάξης για «γεωπολιτική αναβάθμιση»

«Ετσι» συνέχισε, «η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντική θέση στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Και θα γίνει και ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη ταραγμένη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», περιγράφοντας σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Συνέχισε: «Η πατρίδα μας μπορεί και θα αποκτήσει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και για την εσωτερική της αγορά, αλλά και για τον ευρύτερο εφοδιασμό της Ευρώπης. Ενώ, λόγω της θέσης που έχουμε, θα παίξει ρόλο και στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη (...). Αυτό θα οδηγήσει σε μία πρόσθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας». Και παρακάτω: «Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στο ορατό μέλλον, διεθνώς, σε μείζονα ενεργειακό κόμβο διεθνώς: και στην παραγωγή, και στη διακίνηση, και στην επεξεργασία, και στην έρευνα. Και σε όλη την έκταση: από παραδοσιακούς υδρογονάνθρακες μέχρι τις πιο σύγχρονες εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές (...) να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, σε όλες τις μορφές Ενέργειας, και σε όλους τους τομείς, από την έρευνα έως την παραγωγή, τη μεταφορά μέχρι τη διεθνή διακίνηση».

Δεν παρέλειψε να τάξει και ...δουλειές: «Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα γίνει με απόλυτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με τελικό στόχο - θα το πω με αυτή τη λέξη - τη μέγιστη δυνατή "ελληνοποίηση" σε επιστημονικό και τεχνικό πεδίο», αποσιωπώντας βέβαια ότι οι όποιες «ευκαιρίες απασχόλησης» αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας και επιπλέον θα σερβιριστούν πάνω στα ερείπια μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, έταξε ότι «τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με νόμο της κυβέρνησής μας, θα διατεθούν επίσης (...) για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που έχουμε θεσμοθετήσει, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας». Τις συντάξεις, βέβαια, τις κατακρεούργησαν με συνεχείς περικοπές και μειώσεις, γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ τα όποια ταμεία τάζουν ότι θα δημιουργήσουν στο μακρινό και αόριστο μέλλον θα αποσκοπούν σε διαχείριση της φτώχειας.

Υπηρετώντας σταθερά τις ανάγκες των μονοπωλίων, ο Αντ. Σαμαράς τούς υποσχέθηκε και την παραπέρα υπαγωγή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στις στοχεύσεις τους: «Ακόμα θα επανασχεδιάσουμε, και έχω ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Παιδείας, τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμιά μας, που έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο».

Συμπλήρωσε ότι «τα έσοδα από τον πλούτο αυτό, θα πάνε και στη δημιουργία υποδομών, σε χρηματοδότηση της έρευνας, σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλους τους τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα». Δηλαδή, από τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο, μεγάλο κομμάτι θα επανεπενδυθεί σε υποδομές και ερευνητικά προγράμματα τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιοποιηθούν πάλι προς το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει στους επενδυτές «σταθερότητα και διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και στον ενεργειακό τομέα φιλοδοξούμε να είμαστε ένας από τους ελκυστικότερους διεθνείς τόπους επενδύσεων».