Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων και η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων ήταν στη χτεσινή ατζέντα των διαβουλεύσεων με τα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο της γενικότερης «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στα παζάρια παραμένει ο προσδιορισμός του νέου πακτωλού που θα απαιτηθεί για την «κεφαλαιακή ενίσχυση» των τραπεζών, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Η τρόικα από την πλευρά της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βάζει στο τραπέζι την επαναξιoλόγηση των αναγκών, όπως αυτές έχουν προκύψει και μετά από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, που αφορά το ύψος των προβληματικών δανείων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Καθοριστικός παράγοντας είναι το σενάριο που θα επιλεγεί ως προς τους ρυθμούς μείωσης ή αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο εν προκειμένω δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας, αλλά το μέτρο στη βάση του οποίου θα προσδιοριστεί το ύψος των αναγκών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές αναταράξεις. Το «ακραίο σενάριο», που θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες, υποθέτει ότι η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ θα συνεχιστεί και για το 2014 με ρυθμό της τάξης του 2%, στη βάση του οποίου θα προσδιοριστούν οι μελλοντικές επισφάλειες. Η Τράπεζα της Ελλάδος βάζει στο τραπέζι τις πρόσφατες «χειμερινές προβλέψεις» της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες θα επέλθει ισχνή ανάκαμψη 0,6%. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων αναμένεται να «κλειδώσει» αρκετά πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ, που προσδιορίζονται από τις υπάρχουσες διαγνωστικές μελέτες. Οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται έχουν να κάνουν και με τις γενικότερες διεργασίες για την «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και με τους νέους ελέγχους που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διενεργήσει προς το τέλος του 2014 στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Διαφορετικές είναι οι «προσεγγίσεις» και η μεθοδολογία του ΔΝΤ, το οποίο ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών και της διαπάλης. Σε αυτό το πλαίσιο «επαναξιολογούνται» όλες οι παράμετροι ανά τραπεζικό όμιλο, με στόχο τις επόμενες μέρες να υπάρξει ο συμβιβασμός γύρω από τις διάφορες «προσεγγίσεις».
Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζίτη, τις οποίες επικαλείται διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες) αυξήθηκαν στο 31% στο Γ' τρίμηνο του 2013 από 29,3% στο τέλος του Α' εξαμήνου. Σήμερα εξάλλου δημοσιοποιείται η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ιδιωτικοποιήσεις
Τα κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν χτες και με τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε η ιδιωτικοποίηση των προσφερόμενων φιλέτων δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας, ο εντοπισμός και νέων ακινήτων για άμεση «αξιοποίηση», προκειμένου να καλυφθεί ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 (3,5 δισ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, πρόσθετες αξιώσεις βάζουν στο τραπέζι οι επίδοξοι «επενδυτές» που μετέχουν στη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής - φιλέτο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Οπως έγινε γνωστό χτες, έτοιμη για αποχώρηση από τη διαδικασία εμφανίζεται η ισραηλινή εταιρεία Elbit Cochin, η οποία με δηλώσεις της διοίκησης σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ζήτησε βελτιώσεις» στην τελική συμφωνία, καθώς και «διευκρινήσεις» γύρω από ζητήματα φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Σε προηγούμενη φάση είχε αποχωρήσει και η Qatari Diar, στην οποία είχαν ποντάρει τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Ο διαγωνισμός για το «Ελληνικό», που περιλαμβάνει και φιλέτα της παραλιακής ζώνης, συνεχίζεται με δύο υποψήφια «επενδυτικά» σχήματα, τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση και τη βρετανική «London & Regional Properties», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει την παράταση της διαδικασίας.