Με σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στους δικηγορικούς Συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά, με επανεκλογή συμβούλων της σε μια σειρά Συλλόγους, μεταξύ των οποίων στους τρεις μεγαλύτερους δικηγορικούς Συλλόγους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) έληξε ο α΄ γύρος των δικηγορικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο υποψήφιος πρόεδρος Αγγελος Βρεττός έλαβε 612 ψήφους και ποσοστό 5,45% έναντι 596 ψήφων και ποσοστού 5,32% το 2011. Το ψηφοδέλτιο των συμβούλων της ΑΣΔ έλαβε 620 ψήφους, ποσοστό 5,9%, έναντι 545 ψήφων και ποσοστού 4,59% το 2011.
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος πρόεδρος Βασίλης Ματσιώρης έλαβε 183 ψήφους και ποσοστό 4,62%, έναντι 127 ψήφων και ποσοστού 2,99% το 2011. Το ψηφοδέλτιο των συμβούλων της ΑΣΔ πήρε 190 ψήφους, ποσοστό 4,64%, ενώ το 2011 είχε λάβει 142 ψήφους και ποσοστό 3,21%.
Εξαιτίας του νέου, ακόμη πιο αντιδραστικού Κώδικα Δικηγόρων, που απαιτεί τη συγκέντρωση ποσοστού 6% για να εκλεγεί σύμβουλος ο υποψήφιος πρόεδρος, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΑΣΔ δεν εξελέγησαν σύμβουλοι. Οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» που εκλέχτηκαν στους τρεις μεγαλύτερους δικηγορικούς συλλόγους είναι:
Αθήνα: Αντώνης Αντανασιώτης
Θεσσαλονίκη: Σόνια Μελανεφίδου
Πειραιάς: Νίκος Λιαπάκης
Στους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους:
Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά υπέρ της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων υπήρξε και στους περιφερειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους, ανεξάρτητα από το αν εκλέχτηκε τελικά σύμβουλος, εξαιτίας του απαράδεκτου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που ίσχυσε από τις φετινές εκλογές σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, εκτός από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ετσι:
Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΑΣΔ έλαβαν:
Μιχάλης Σφακιανάκης (Ηράκλειο): 126 ψήφους (21%).
Μανώλης Παπαδομανωλάκης (Χανιά): 80 ψήφους (24,39%).
Σπύρος Μπουρδανώτης (Πάτρα): 54 ψήφους (9,26%), έναντι 44 ψήφων και 6,78% το 2011.
Μιχάλης Μαρνέζης (Κόρινθος): 14 ψήφους (4,7%), έναντι 5 ψήφων και 1,68% το 2011.
Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» εξελέγησαν επίσης στους Δικηγορικούς Συλλόγους:
Καβάλας (Ηλίας Μπαχάρης), Κομοτηνής (Πέτρος Τεπερίδης), Λειβαδιάς (Λαμπρινή Γερονικολού), Φλώρινας (Βασίλης Καραντζίδης), Χίου (Ξένια Παμπουρτζή).
Η ΑΣΔ δεν κατόρθωσε να επανεκλέξει συμβούλους, εξαιτίας του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, στους Δικηγορικούς Συλλόγους, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Κεφαλονιάς, παρόλο που οι εκπρόσωποί της στα ενιαία ψηφοδέλτια πήραν περισσότερες ψήφους συγκριτικά με το 2011.
Δεν εξέλεξε σύμβουλο η «Χρυσή Αυγή»
Θετική ήταν και μη εκλογή συμβούλου από το ψηφοδέλτιο των «Εθνικιστών Δικηγόρων» που υποστήριξε η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ελαβαν 106 ψήφους, ποσοστό 2,59% και αποκλείστηκαν από το ΔΣ.
Στον Β΄ Γύρο
Σε 11 από τους 62 δικηγορικούς συλλόγους, θα υπάρξει β΄ γύρος για την εκλογή προέδρου την επόμενη Κυριακή, αφού κανένας από τους υποψηφίους προέδρους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Ειδικότερα, διεκδικούν την προεδρία στο β΄ γύρο:
Στην Αθήνα, ο Βασ. Αλεξανδρής («ανεξάρτητος» προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και ο σημερινός πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος (ΝΔ).
Στη Θεσσαλονίκη, ο προηγούμενος πρόεδρος Νίκος Βαλεργάκης (ΝΔ) και η Γιάννα Παναγοπούλου («ανεξάρτητη» προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ).
Στον Πειραιά, ο Γιώργος Σταματογιάννης (διάδοχο «ανεξάρτητο» συνονθύλευμα του μέχρι πρότινος προέδρου Στέλιου Μανουσάκη) και ο Γιάννης Καρδαράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Στην Πάτρα, ο προηγούμενος πρόεδρος Νικ. Παπάκης και ο Κων. Καραγεώργος, και οι δύο δήθεν «ανεξάρτητοι» προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» θεωρεί ότι κανένας από τους υποψήφιους προέδρους δεν εκφράζει τα συμφέροντα των ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στη βάση της εκτίμησης αυτής, καλεί τους ψηφοφόρους της να διαμορφώσουν τη στάση τους στο β΄ γύρο.