Αποκαλυπτική συζήτηση για την «κυβερνοασφάλεια» και την «κυβερνοάμυνα» πραγματοποιήθηκε σε Επιτροπή της Βουλής
Το εύρος των «κυβερνοεπιθέσεων», η στόχευσή τους και η έμφαση που δίνουν οι ιμπεριαλιστές στην «κυβερνοάμυνα» αποτυπώνουν την όξυνση του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους
Σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ενδοαστικών ανταγωνισμών εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ο λεγόμενος κυβερνοχώρος. Χώρες και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και η λεγόμενη «κυβερνοάμυνα» για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να είναι μάλιστα σε στενή συνεργασία προς τούτο με τις αρμόδιες υπηρεσίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, με σχεδιασμό και εκτέλεση διακρατικών ασκήσεων, με εικονικές επιθέσεις και συντονισμό προς αντιμετώπισή τους.
Αποκαλυπτικά είναι όσα ειπώθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Οι επιχειρησιακές ικανότητες των δημόσιων φορέων της χώρας στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας - Κυβερνοάμυνας και οι δράσεις-πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων τους, με την παράλληλη αναβάθμιση της παρουσίας της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον τομέα αυτό». Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου, αντιπλοίαρχος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (η ΓΕΕΘΑ-ΔΙΚΥΒ ξεκίνησε το 2002 σαν τμήμα στο ΓΕΝ, από το 2004 είναι Διεύθυνση στο ΓΕΕΘΑ) και ο Γιάννης Ασκοξυλάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Αντιμετώπισης Εκτακτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας και εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων.
Συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις
Δίνοντας έναν ορισμό του κυβερνοπολέμου, ο Σπ. Παπαγεωργίου, είπε ότι «είναι ο έλεγχος δικτύων, η υποκλοπή δεδομένων και την κατάλληλη στιγμή που θα τα χρειαστούμε η καταστροφή τους». Καθημερινά δέχονται, μέσω κάποιου ιού, χιλιάδες επιθέσεις ακόμα και οι προσωπικοί υπολογιστές, «πόσο μάλλον εταιρικά δίκτυα, δίκτυα οργανισμών», ανέφερε. «Κάθε κυβερνοεπίθεση έχει σαν στόχο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό αντίκτυπο», τόνισε.
Περιγράφοντας ιούς - «κυβερνοόπλα», όπως το «Stuxnet», το «Red October», το «Duqu», το «MiniDuke», το «Flame», αλλά κυρίως το ποιοι κρύβονται πίσω τους και πώς αξιοποιούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά για το «Stuxnet»: «Αν έκανα την ίδια παρουσίαση το 2009 θα έλεγα ότι θα μπορούσε κάποιος ιός να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές, να καταστρέψει τα δίκτυα της ΔΕΗ κ.λπ., όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο. Το 2009-2010 όμως εμφανίστηκε ο ιός Stuxnet και κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Είναι ένα κυβερνοόπλο που έχει σαν στόχο κρίσιμες υποδομές, να τις θέσει εκτός λειτουργίας. Ποιο είναι το χειρότερο; Φτιάχτηκε από κάποιον οργανισμό, κάποιες χώρες συνεργάστηκαν, πλήρωσαν αρκετά, έφτιαξαν ένα κυβερνοόπλο, χτύπησαν το Ιράν, το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ποια ήταν η συνέπεια; Ναι μεν καθυστέρησε το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν, αλλά αυτός ο ιός πάρθηκε από όλους, αναλύθηκε από όλους και όλοι αυτή τη στιγμή έχουν ένα ισχυρό κυβερνοόπλο, που θα το χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή. Σκοπός είναι να θέσουν εκτός κρίσιμες υποδομές».
Για τον «Red October» είπε: «Πρόκειται για μια επιχείρηση υποκλοπής δεδομένων και χτυπούσαν κυρίως πρεσβείες. Χτύπησαν και την Ελλάδα. Χτύπησαν σχεδόν όλο τον κόσμο και κυρίως τα Βαλκάνια. Ηταν μια ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες, δεν ήταν μόνο μια χώρα από πίσω και σαν σκοπό είχαν να υποκλέπτουν δεδομένα και να τα πωλούν σε όποιον ενδιαφέρεται».
Εξάλλου και σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι τέτοιες επιθέσεις γίνονται και από «οργανωμένα κράτη», όπως και από ειδικούς στο κυβερνοέγκλημα. «Ολα έχουν σαν στόχο το κέρδος. Αρα ο καθένας προσπαθεί να βρει έναν τρόπο με τον οποίο να βγάλει χρήματα μέσα από το ίντερνετ», ανέφερε.
Πλέγμα ιμπεριαλιστικών δικτύων και «εκπαιδεύσεων»
Ο Σπ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της «κυβερνοάμυνας» το ΓΕΕΘΑ έχει συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ μίλησε επίσης για την εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ», την οποία διοργανώνει ο Στρατός από το 2010. Το 2014 μάλιστα θα την οργανώσει παράλληλα με ευρωενωσιακή άσκηση κυβερνοάμυνας και προσκαλούνται να συμμετάσχουν φορείς του Δημοσίου, του ακαδημαϊκού τομέα, κρίσιμες υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. «Με ιδιαίτερες διακρίσεις συμμετέχουμε στη ΝΑΤΟική άσκηση από το 2009 (...) Από φέτος θα ξεκινήσουμε συνεργασία στο "Κέντρο Αριστείας" της Εσθονίας, θα στείλουμε ένα στρατιωτικό», πρόσθεσε.
«Από το 2004 αντιμετωπίζουμε περιστατικά, εκπαιδευόμαστε» συνέχισε, ενώ περιγράφοντας τις παραπέρα δράσεις του Στρατού είπε ότι «αναμένεται τώρα να υπογράψουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με το ΝΑΤΟ».
Στο πλαίσιο μάλιστα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο Σπ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «διοργανώνουμε ένα Συνέδριο Κυβερνοάμυνας στις 6-7 Μαρτίου και μαζί με τον ENISA (σ.σ. ο ευρωενωσιακός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) είμαστε αυτοί που διοργανώνουν την τεχνική άσκηση κυβερνοάμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς γράφουμε 8 από τα 11 τεχνικά επεισόδια που θα απαιτηθούν στη συγκεκριμένη άσκηση και φυσικά την εθνική άσκηση "ΠΑΝΟΠΤΗΣ" στις 28-30 Απριλίου».
Εχουν μια αξία και αυτά που αναφέρει το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Αμυνας για τη διοργάνωση του συνεδρίου του ENISA: «Ο κυβερνοχώρος είναι ένας σημαντικός τομέας για την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», η διαβόητη ΚΠΑΑ, ο στρατιωτικός - πολεμικός βραχίονας της ΕΕ, έκφραση της αυξανόμενης επιθετικότητας του μονοπωλιακού χαρακτήρα της ΕΕ και της ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της.
Και το υπουργείο συνεχίζει: «Οι κρίσιμες υποδομές όπως αυτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενέργεια, τα καύσιμα, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και η άμυνα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορίας (...) Με βάση τα ανωτέρω, σχεδιάζεται η διεξαγωγή διυπουργικών δράσεων που θα καλύψουν το στρατηγικό επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στο εν λόγω αντικείμενο».
Στη συζήτηση στη Βουλή, ο Σπ. Παπαγεωργίου έκανε και μια αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης εγχώριας παραγωγικής βάσης υλικών κυβερνοάμυνας. Να έχουμε «εάν είναι εφικτό το δικό μας υλικό. Ηδη παράγουμε, να το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα (...) θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Οταν υπήρχαν οι διενέξεις μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας, η μία χώρα έκανε επιθέσεις στην άλλη, και μετά αναρωτιόταν η ίδια η χώρα "μα πώς μπορώ να προστατευθώ αφού αγοράζω από αυτούς τα συστήματα ασφαλείας;"»...
Βιομηχανική - στρατιωτική κατασκοπεία
Ο Γιάννης Ασκοξυλάκης από την πλευρά του περιέγραψε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων από το διεθνές περιβάλλον, όπως το γεγονός ότι Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη προγραμμάτων ηλεκτρονικής απάτης, κινεζικής προέλευσης, εγκατεστημένα σε πάνω από 100 χώρες ή το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλούσε για αύξηση της ηλεκτρονικής βιομηχανικής κατασκοπείας και ηλεκτρονικών επιθέσεων, για να αποκτήσουν τεχνογνωσία οι επιτιθέμενοι κατά των γερμανικών εταιρειών. Παρέπεμψε επίσης στις καταγγελίες της ιαπωνικής κυβέρνησης για υποκλοπές στον τομέα της άμυνας, με θύμα τη «Mitsubishi» που έφτιαχνε βιομηχανικό αμυντικό υλικό.
Παραθέτοντας τις διεθνείς δράσεις για την κυβερνοασφάλεια, μίλησε για τη στρατηγική που έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος από το 2011 και το ΝΑΤΟ από το 2010, την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια που εξήγγειλε η Κομισιόν. Σημείωσε ότι η Βρετανία πρόσφατα ανακοίνωσε επενδύσεις 650 εκατ. λιρών πάνω στην κυβερνοασφάλεια, ενώ οι ΗΠΑ μόνο για την κυβερνοασφάλεια στο Πεντάγωνο πέρυσι ανακοίνωσαν αύξηση κατά 800 εκατ. δολάρια στο σχετικό προϋπολογισμό, φθάνοντας περίπου στα 4,2 δισ. δολάρια.
Ο ENISA, εξάλλου, δημοσίευσε την Πέμπτη μια «λευκή βίβλο», όπου δίνει συστάσεις σχετικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα για μια ολοκληρωμένη αντίδραση στις επιθέσεις και τα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κατά των Βιομηχανικών Συστημάτων Ελέγχου (ICS) / Συστημάτων Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA), κάνοντας λόγο για αύξηση τέτοιων περιστατικών. Ο Udo Helmbrecht, εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, σχολίασε σχετικά: «Τα συστήματα SCADA είναι συχνά ενσωματωμένα σε τομείς που αποτελούν μέρος της υποδομής ζωτικής σημασίας ενός έθνους, για παράδειγμα στον έλεγχο της διανομής και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό τα καθιστά όλο και ελκυστικότερο δυνητικό στόχο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από δυσαρεστημένα πρόσωπα, που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες, έως ομάδες αντιφρονούντων και ξένα κράτη»...