Από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» της Ομάδας Δράσης (Task Force) που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για την Ελλάδα, με την οποία και παροτρύνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, «αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα, συνταγές για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ενίσχυσης του κεφαλαίου κ.ά. Ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν δήλωσε σχετικά πως «είναι πολύ σημαντικό ότι τα 4 κυριότερα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων βρίσκονται πλέον στο στάδιο της εκτέλεσης», ενώ γενικότερα είναι «αξιοσημείωτη η βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των πόρων της ΕΕ από την Ελλάδα». Από την πλευρά της Ομάδας Δράσης, στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης της έκθεσης στην Αθήνα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ σημείωσε ότι η επιβολή υψηλών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους είναι «η μόνη μέθοδος για την προσέλκυση επενδυτών».
Τι περιλαμβάνει
Η 6η έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα περιλαμβάνει και τα παρακάτω:
Ανταγωνιστικότητα: Αποδίδουν «εύσημα» στον ΟΟΣΑ για τη μελέτη που «αποσκοπεί στην άρση των κανονιστικών φραγμών του ανταγωνισμού στον τομέα του λιανικού εμπορίου, των τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του τουρισμού». Σημειώνουν ότι ετοιμάζονται «εκτενείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας» και ακόμη ότι θα «υποβληθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει τις εν λόγω τροποποιήσεις», που ωθώντας στην απελευθέρωση σ' αυτούς τους τομείς ενισχύουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Η Ομάδα Δράσης βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και για παραπέρα «απελευθερώσεις επαγγελμάτων», αναφέροντας συγκεκριμένα τεχνικούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.
Ασφαλιστικό σύστημα: Η έμφαση δίνεται στη «μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που συνδέεται με τα καθεστώτα επαγγελματικών συντάξεων». Σε αυτό το πλαίσιο και από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εφαρμογή «συστημάτων ασφάλισης/συντάξεων βάσει των ενισχυμένων απαιτήσεων του ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου», που προωθεί μορφές ιδιωτικής ασφάλισης, άρα συζητούν για προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικής ασφάλισης, που θα ενισχύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Δημόσια Διοίκηση: Προαναγγέλλουν το μόνιμο καθεστώς αξιολόγησης κρατικών φορέων, υπηρεσιών και υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις «βασικές αναμενόμενες εξελίξεις» συγκαταλέγεται η «έγκριση διετούς στρατηγικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων». Αυτή η προοπτική σημαίνει οριστική κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις και αντεργατικές εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνουν ότι θα «ακολουθήσει σύντομα η υποβολή αναλυτικών προτάσεων για σχέδιο δράσης».
Συστήματα «μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης» προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εργοδοτών. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου «να ενισχυθεί η σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Για το συγκεκριμένο θέμα συνδιαλέγονται και με το υπουργείο Εργασίας για τη «βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και σύνδεσης με το πρόγραμμα Εγγύηση για τη νεολαία», δηλαδή κονδύλια της ΕΕ που θα δοθούν στους εργοδότες, άρα προσφορά τζάμπα εργασίας ως μέτρο τόνωσης της κερδοφορίας τους, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.
Ιδιωτικοποιήσεις: Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» αφορά τη «διαχείριση γης», τρόπους «αξιοποίησης» αεροδρομίων, λιμανιών, εταιρείες ύδρευσης, Ενέργεια (με αιχμή τις ΑΠΕ), τις μεταφορές κ.ά. για επενδύσεις αδιάθετων κεφαλαίων.