Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ψάχνει φτηνότερο καύσιμο για τα μονοπώλια

 

Να διαπραγματευθεί ενιαία τιμή φυσικού αερίου για ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση (και προεδρία αυτό το εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ), από τον επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Η αναζήτηση ενιαίου τέτοιου τιμολογίου προβάλλεται εντονότερα το τελευταίο διάστημα από τις πιο αδύναμες (στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης) χώρες της ΕΕ, καθώς τα ισχυρότερα κράτη (π.χ. Γερμανία) προμηθεύονται καύσιμο σε φτηνότερες τιμές, κατεβάζοντας το κόστος λειτουργίας για τα μονοπώλιά τους, ευνοώντας τα στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως τόνισε, μιλώντας στο λεγόμενο «Athens Energy Forum», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επίτροπος Ενέργειας προσκλήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ειδικά γι' αυτό το σκοπό. «Το πρώτο πράγμα που θα περίμενε κανείς από την Ευρώπη είναι να υπάρξει μια ενιαία διαπραγμάτευση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου για να μην υπάρχουν ανισότητες εις βάρος του Νότου και της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Ανησυχίες για τη μεταφορά ενέργειας

Αναφερόμενος εξάλλου στον αγωγό South Stream (για μεταφορά ρωσικού αερίου) και τις πληροφορίες περί παγώματος του έργου από την πλευρά της ΕΕ με πρόσχημα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε εμμέσως τις ανησυχίες της ντόπιας αστικής τάξης (προσβλέπει σε τμήματα του κατασκευαστικού έργου, αλλά και σε προμήθεια με φτηνότερο αέριο). Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μόνο ο South Stream, υπάρχουν και άλλοι αγωγοί που συνδέουν την Ευρώπη με τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια ισότιμη αντιμετώπιση όλων των αγωγών στην ίδια βάση. «Εχουμε πληρώσει και άλλες ανισότητες, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και μια νέα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει και αυτό το ζήτημα στον Ετινγκερ.

Σημειωτέον ότι σε Νότια Ρωσία, Βουλγαρία και Σερβία έχουν τοποθετηθεί ήδη τα πρώτα κομμάτια του «South Stream». Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να ξεκινήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ τέλη του 2015, με τελικούς προορισμούς στα βόρεια την Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ υπάρχει πλάνο και για διακλάδωση του αγωγού προς τα νότια που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Αδριατικής στη Νότια Ιταλία. Ομως εκεί υπάρχει ήδη η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ (στηρίζεται από τις ΗΠΑ) και τη μεταφορά αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στη Νότια Ιταλία, κι από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Δείγμα κι αυτή η παράμετρος των ενδοαστικών αντιθέσεων και ενοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, τόσο επικίνδυνων για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ειδικά στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προσεκτικός. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένη σε αυτό το κομμάτι και ότι αυτή την περίοδο ανοίγεται στη διεθνή αγορά, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να προσελκύσει επενδυτές για την έρευνα και αξιοποίηση των πιθανών πόρων. «Ακούμε συνεχώς προτάσεις για αξιοποίηση, τιτλοποίηση, υπολογισμό της αξίας των πόρων, είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να κινηθεί κάποιος σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει πληθωρισμός τέτοιων προτάσεων, δεν θέλουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες, προτιμούμε να κινούμαστε με στέρεα βήματα και ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, το κατάλληλο περιφερειακό τοπίο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις», σημείωσε.

Σημειωτέον, σε αυτό το πλαίσιο «ανοιγμάτων στη διεθνή αγορά», παζαρέματος με κυβερνήσεις και μονοπώλια του ενεργειακού πλούτου της χώρας, χθες υπήρξε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Ενεργειακή Πολιτική, Amos Hochstein, εστιάζοντας, όπως ανακοινώθηκε, «σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και πολιτικής».