Συνάντηση σήμερα Κέρι - Λαβρόφ στο Λονδίνο, λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία
«Ο φασισμός δεν θα περάσει, όλοι στο δημοψήφισμα» λέει το γιγαντοπανό στη Σεβαστούπολη
ΚΙΕΒΟ - ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ.--
Κλιμακώνεται και στρατιωτικά η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία. Πολύμορφα στρατιωτικά μέσα συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ στις γύρω χώρες της Ουκρανίας (μαχητικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά στην Πολωνία και Βαλτικές χώρες καθώς και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα) ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε νέα γυμνάσια στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία με τη συμμετοχή 8.500 ανδρών των ειδικών δυνάμεων και εντείνει τους αποκλεισμούς ουκρανικών βάσεων στην Κριμαία.
Την ίδια ώρα, η νέα αστική εξουσία στο Κίεβο, των φιλοδυτικών, εθνικιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων, ανακοίνωσε δημιουργία εθνοφρουράς, όπου είναι φανερό ότι πρώτο ρόλο θα έχουν τα φασιστοειδή του «Δεξιού Τομέα». Η νέα εξουσία, έχοντας τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, όπως αυτή εκφράζεται και με τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην προχτεσινή συνάντησή του με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «η χώρα δεν θα παραδοθεί».
Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ
Ο Γιατσενιούκ μίλησε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επιδιώκοντας να δείξει ότι είναι στη θέση του αμυνόμενου. Η απάντηση ήρθε από τον πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσιούρκιν, που είπε ότι η ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να ερευνήσει τις αιτίες που γέννησαν τη σημερινή κατάσταση. Εθεσε το θέμα της πραξικοπηματικής ανατροπής μετά την αθέτηση του συμβιβασμού, στις 21 Φλεβάρη, του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση και ταυτόχρονα απαίτησε τη διερεύνηση των στοιχείων που υπάρχουν και από τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία του Εσθονού ΥΠΕΞ με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ για τους ελεύθερους σκοπευτές στην πλατεία του Κιέβου που δολοφονούσαν διαμαρτυρόμενους και αστυνομικούς. Ταυτόχρονα σημείωσε τις ευθύνες των δυτικών που υπερασπίστηκαν τους πραξικοπηματίες και τους ακροδεξιούς που ελέγχουν τη δημόσια ασφάλεια, ενώ για την Κριμαία είπε ότι δεν είναι κάτι τυπικό μια περιοχή μιας χώρας να ζητάει την απόσχιση, αλλά όταν υπάρχει μια κατάσταση παράνομης εξουσίας, αυτό είναι μια απάντηση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Χτες επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο με μη δεσμευτικό ψήφισμα τάχθηκε υπέρ της άμεσης απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από την Κριμαία και χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή.
Σήμερα συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
Στο πεδίο της λεγόμενης διπλωματίας, σήμερα στο Λονδίνο συναντώνται οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς θα είναι η «νέα πρόταση των ΗΠΑ». Στην αντιπαράθεση που εντείνεται συνέβαλε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με χτεσινές της δηλώσεις στο Κοινοβούλιο όπου σημείωσε: «Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία. Οχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά». Μίλησε για «στάδιο 3» στις κυρώσεις και όχι για «στρατιωτική λύση». Επιχείρησε δε να καθησυχάσει τη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου «να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση». Επίσης, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας Ενέργειας.
Από το Σότσι, όπου γίνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταπάντησε ότι δεν ήταν η Ρωσία που προκάλεσε αυτήν την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ζήτησε επίσης να σταματήσει την ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση». Από την πλευρά του Κρεμλίνου τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση ότι οι Πρόεδροι Πούτιν και Ολάντ συζήτησαν την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλίας θα μεταβούν στις 18 Μάρτη στη Μόσχα.
Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία σε περίπτωση κυρώσεων σε βάρος της
Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση, που θα οδηγούσε σε περιορισμούς, ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.
Συγκεντρώσεις σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία
Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίστηκαν χτες οι συγκεντρώσεις στήριξης της ένταξης στη Ρωσία σε πόλεις της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας. Πηγές της νέας εξουσίας ανέφεραν χτες ότι στην πόλη Ντονέτσκ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Κιέβου συγκρούστηκαν μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα η προσπάθεια της νέας αστικής εξουσίας συνεχίζεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει το δημοψήφισμα. Ετσι χτες ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν από το αμερικανικό ίδρυμα «Φούλμπραϊτ» υποτροφίες σε Ουκρανούς φοιτητές (γύρω στις 100) και ταυτόχρονα θα διπλασιαστεί η άμεση αμερικανική βοήθεια για τις λεγόμενες εκλογικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η νέα εξουσία μπροστά στις προεδρικές εκλογές που έχει προγραμματίσει για τις 25 Μάη. Επίσης, στο παζάρι έχουν μπει και οι Τάταροι (12% στην Κριμαία) που η νέα εξουσία τους καλεί να απέχουν από το δημοψήφισμα της Κυριακής και οι φιλορώσοι και η Ρωσία τούς τάζουν διευρυμένα δικαιώματα.