Την υπόσχεση μιας κίβδηλης «αλλαγής» μετέφερε στο συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Αριστερά» της Σλοβενίας ο Αλ. Τσίπρας, χαιρετίζοντας το ως υποψήφιος του ευρωοπορτουνισμού για την προεδρία της Κομισιόν. «Ψηφίζοντας Αριστερά, τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς τ' αριστερά. Και τότε η κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να λυθεί συλλογικά, δίκαια και αξιόπιστα. Και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης», ισχυρίστηκε.
Ξύνοντας το δημαγωγικό «επίχρισμα» της ομιλίας του αποκαλύπτεται η αγωνία να υπάρξει γρήγορα έξοδος απ' την κρίση για την αστική τάξη της Ελλάδας. Υπό το κράτος αυτής της αγωνίας διερωτήθη για τους επίσης υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν Γιούνκερ και Σουλτς: «Αν κάποιος από αυτούς εκλεγεί (...) τι ακριβώς θα κάνει για να χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκούς πόρους την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης;».
Ως προς το τι θα κάνει ο ίδιος απάντησε ότι «Θα απορρίψουμε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή για την κρίση. Γιατί η κρίση της Ευρωζώνης είναι κρίση του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος (...) Και αν δεν δουλέψουμε μαζί, αν δεν φτιάξουμε δίκτυα συνεργασίας, αν ο καθένας μας δρα μόνος του θα χάσουμε όλοι μαζί. Η κυρία Μέρκελ θα κερδίσει. Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία θα συνεχιστεί».
Απέδωσε την επίθεση στους λαούς στην προσπάθεια του «ευρωπαϊκού κατεστημένου» να «σώσει τον καπιταλισμό τύπου καζίνο στην Ευρώπη», υπονοώντας ότι υπάρχει και υγιής καπιταλισμός όπου «ανθούν» τα εργασιακά δικαιώματα. Κρύβοντας ότι ίδιας έντασης επίθεση δέχονται όλοι οι λαοί ακριβώς γιατί αποτελεί όρο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε σαν καθήκον του τη διάσωση και αναστήλωση της εικόνας της ΕΕ στα μάτια των λαών, ταυτίζοντας μάλιστα τη λαϊκή αντίθεση προς τη λυκοσυμμαχία με ό,τι πιο αντιδραστικό. Οπως είπε: «Ποτέ στο παρελθόν από το τέλος του ψυχρού πολέμου οι Ευρωπαίοι ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές, είναι ακριβώς αυτό που αποτελεί και το κίνητρο της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (...) Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία, και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό. Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει. Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα».
Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο στο σίριαλ της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για τη «γραμμή» που μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση λαϊκών δυνάμεων, υπήρξε το Σαββατοκύριακο. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του στην «Real News» κάνει λόγο για «φαινόμενα δυσανεξίας του κόμματος σε οποιοδήποτε άνοιγμα» και διαμηνύει στην «Αριστερή Πλατφόρμα» ότι θα συνεχιστεί η γραμμή συνεργασιών με «αλλεπάλληλους κύκλους πολιτικών δυνάμεων, στελεχών, κοινωνικών παραγόντων, που θα ενισχύσουν το ρεύμα για να φτάσουμε στη νίκη, που ύστερα επίσης θα κληθούν να στηρίξουν ή κριτικά να συναινέσουν στην αριστερή διακυβέρνηση».
Αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος προκάλεσε και η υπόθεση με τη στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Τελικά, χτες το βράδυ συμφώνησαν να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας των χρυσαυγιτών, ώστε να μη δοθεί «πάτημα» σε όσους ανακινούν τη θεωρία των δύο άκρων.
Ο Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Κόκκινο» δήλωσε «εμείς έχουμε πει από πέρυσι ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου, όχι εκτός νόμου. Αυτή είναι η γραμμή μας. Είναι σαφέστατη, την έχουμε πει σε όλους τους τόνους και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε πολιτικά παιχνίδια». Μάλιστα, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας προσάπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει τη Χρυσή Αυγή ώστε να κόβει ψήφους απ' τη ΝΔ, ο Ν. Βούτσης απάντησε: «Θέλουν την πολιτική πελατεία της Χρυσής Αυγής, χωρίς τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης (...) οι οποίοι κάνουν το παν έτσι ώστε να ηρωοποιήσουν επί της ουσίας αυτά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να τους κάνουν φορείς διωκομένων απόψεων και ιδεών»
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τη ΝΔ και στήριξε τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, η οποία ενσωμάτωνε το γνωστό «τρομονόμο», με τον οποίο μπορούν να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές πράξεις» εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου.