Καμία αναμονή, μαζική λαϊκή αντίδραση, είναι η απάντηση στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης
Να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα και να εγκλωβίσουν το λαό στην κάλπικη προσμονή ότι μπορεί να βγει ωφελημένος από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, προσπαθούν ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ενόψει της συζήτησης των νέων μέτρων στη Βουλή. Ταυτόχρονα, μαζί με την επιτάχυνση στην προώθηση και την εφαρμογή «σαρωτικών» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, συνεχίζονται οι κυβερνητικές ενέργειες για τη γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης, καθώς και η προσπάθεια σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος μέσα από την παραπέρα αναμόρφωσή του, ακόμα και με νέα κομματικά σχήματα αν χρειαστεί για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.
Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της βδομάδας: Πληροφορίες που διαρρέονται κάνουν λόγο για κατάθεσή του στη Βουλή την Παρασκευή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», οπότε το Σάββατο θα γίνει η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Κυριακή η συζήτησή του και η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφέρεται, μάλιστα, δε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων φιλομονοπωλιακών μέτρων θα ολοκληρωθεί έως την 1η Απρίλη, πριν τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιούρογκρουπ, ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση.
«Υπόδειγμα ανταγωνιστικότητας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Σε αυτό το πλαίσιο, με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκιών για τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συνέχισης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Υποστηρίζει ότι «η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τις επιτυχίες της Ελλάδας και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην εφαρμογή των σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Προσθέτει ότι «ένα θλιβερό κεφάλαιο κλείνει και μια νέα εποχή ξεκινά για τη χώρα μας. Που θα απελευθερώσει πλέον το μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό της. Και θα γίνει αληθινό υπόδειγμα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και ευημερίας. Η Ελλάδα μπορεί τα πάντα! Είμαστε ήδη στη νέα εποχή για τη νέα Ελλάδα».
Υπενθυμίζουμε ότι οι συνεχείς αναφορές στη «νέα Ελλάδα» δένουν με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον αστικό Τύπο και θέλουν (στο πλαίσιο αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού) «μετεξέλιξη» της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές σε «νέα», «φιλοευρωπαϊκή» αστική παράταξη (ενδεχομένως με αυτό το όνομα) που θα ενσωματώσει και στελέχη από άλλους αστικούς χώρους, «μεταρρυθμιστικών» και «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων που επιμένουν στην ταχύτερη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Υπέρ της «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας» τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος:«δε θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνο μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής» (βλ. μέτρα διαχείρισης της φτώχειας) είπε. Επίσης, ζήτησε «νομιμοποίηση» της κυβερνητικής πολιτικής στις επερχόμενες τριπλές εκλογές του Μάη: «Η ερμηνεία του αποτελέσματος συνδυαστικά των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι μια ερμηνεία σκληρή, μια ερμηνεία που συνδέεται με την πορεία της χώρας, με τη νομιμοποίηση επιλογών, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, ότι κρίνονται ουσιώδη θέματα τον Μάιο».
Επιπλέον, ο Βενιζέλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την γεωπολιτική αναβάθμιση της επιρροής της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή: «Η Ελλάδα, που δεν είχε κληθεί ποτέ ως τώρα στις συσκέψεις για τη Συρία, κλήθηκε. Η Ελλάδα, που δεν είχε κληθεί ως τώρα στις συσκέψεις για τη Λιβύη, κλήθηκε. Οι επισκέψεις μου στην Αίγυπτο, στην Ουκρανία, στο Ιράν, η περιοδεία μου στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι υπουργικές διασκέψεις που ετοιμάζουμε το Μάιο για τα Βαλκάνια και τον Ιούνιο με τις αραβικές χώρες, είναι χαρακτηριστικές του ρόλου που παίζουμε, παρότι στην εξωτερική πολιτική την προεδρία την ασκεί η ύπατη εκπρόσωπος και όχι η προεδρεύουσα χώρα».