Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Ανεβαίνει η ένταση όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία

 

Οξύνεται συνεχώς το κλίμα στην Ουκρανία, που έχει βρεθεί στην δίνη μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία που την διεκδικούν για την γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της και ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικού κέντρου. Το προετοιμαζόμενο για την Κυριακή δημοψήφισμα στην Χερσόνησο της Κριμαίας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, όπου κυριαρχεί το ρωσόφωνο στοιχείο και όπου αναμένεται να επικρατήσει η άποψη της ένωσης με την Ρωσία, είναι η αιχμή της νέας έντασης. Η νέα αστική εξουσία, των φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστικών δυνάμεων, που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Β.Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το δημοψήφισμα, βλέποντας την «φωτιά»» των διαθέσεων για ένωση με την Ρωσία να διευρύνεται σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Ετσι χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο, όπου κάνουν και όλοι οι ευρωντλαντικοί ιμπεριαλιστές ηγέτες. Από την πλευρά της η Ρωσία αξιοποιεί τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των ρωσόφωνων και όχι μόνο των ανατολικών περιοχών που έζησαν την ναζιστική θηριωδία με εκατομμύρια θύματα και προωθεί τα δικά της συμφέροντα για λογαριασμό βέβαια της αστικής τάξης.

Σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι στρατιωτικοπολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και επαφές.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε «εξοργισμένο» από την ανομία που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, με αφορμή το γεγονός που σημειώθηκε χθες στην πόλη Χάρκοβο, όταν μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, τραυματίζοντας μερικούς. Η -ελεγχόμενη από τη νέα ουκρανική ηγεσία- αστυνομία του Χάρκοβο υποβαθμίζει το επεισόδιο στην πόλη και λέει πως δεν έχει σχέση με το «Δεξιό Τομέα».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να συζητήσουν το σχηματισμό μιας ομάδας επαφών με στόχο να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με την Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Βρετανοί αξιωματούχοι. Η είδηση αυτή έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος ηγέτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να εξομαλύνουν την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Εξάλλου, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ είπε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δράσουν με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων, αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο σχετική ανακοίνωσή του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικές και διπλωματικές οδοί για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο Ξι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο.

Στις ΗΠΑ ο Γιατσενιούκ

Από την άλλη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ την Τετάρτη «με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις». Ταυτόχρονα ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεσχίτσια μίλησε για πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως τις 21 Μάρτη. Επίσης αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Κινήσεις παγίωσης δεδομένων

Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας (Χαρκόβο, Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Σεβαστούπολη, Συμεφερόπολη κλπ ) υπέρ της ένωσης με την Ρωσία και συγκρούσεις με οπαδούς της κυβέρνησης του Κιέβου. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κινήσεις του ρώσικου στρατού (άνδρες χωρίς διακριτικά).

Σύμφωνα με Ουκρανούς συνοριοφύλακες στην Δυτική Κριμαία βάση τέθηκε πυραύλων υπό τον έλεγχο ρώσων. Οι ουκρανικές δυνάμεις προς το παρών πραγματοποιούν ασκήσεις και ο υπουργός Αμυνας της νέας αστικής εξουσίας Ιχόρ Τενιούκ δηλώνει ότι δεν «προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία».

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας θα παραχωρήσει το δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης του Μάρτη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων «RIA». Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών -της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η ένωση με τη Ρωσία, τότε θα υιοθετηθεί και το ρούβλι ως νόμισμα. Η Κριμαία, στην οποία διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούσε τμήμα της Ρωσίας μέχρι το 1954.

Στο μεταξύ, ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα κάνει δηλώσεις αύριο, Τρίτη, στο Ροστόφ επί του Ντον, στη Νότια Ρωσία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες πως ο Γιανουκόβιτς υπέστη καρδιακή προσβολή και νοσηλεύεται στη Μόσχα. Οι φήμες αυτές ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Συνεχίζεται η στρατιωτική κινητικότητα

Στο στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, «ρωσικά στρατεύματα» άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα στη διάρκεια της κατάληψης, το μεσημέρι της Δευτέρας, μιας βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι στην Κριμαία. Νωρίτερα, επίσης σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, «φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη, ενώ στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, «Ρώσοι στρατιώτες» αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων.

Από την άλλη, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κριμαίας, δήλωσε πως μια ομάδα ενόπλων που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά κατέλαβε άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη χερσόνησο κοντά στο χωριό Σάκι και έστησε σημεία ελέγχου με πολυβόλα κατά μήκος του διαδρόμου αποπροσγειώσεων.

Πιέσεις με επίκεντρο τους αγωγούς φυσικού αερίου

Ο επίτροπος της ΕΕ για Ενεργειακά Θέματα Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με το σχέδιο του νότιου αγωγού φυσικού αερίου («South Stream») για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή του «South Stream», ο οποίος θα παρέκαμπτε την Ουκρανία, για να καλύπτει το 15% των αναγκών της ΕΕ σε αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας έως το 2018. Αλλά το σχέδιο της υπό κρατικό έλεγχο ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom» ετίθεντο συχνά εν αμφιβόλω, λόγω πολιτικο-οικονομικών διενέξεων με την ΕΕ. Για να διασφαλίσει την πελατεία της στην Ευρώπη, η Ρωσία έχει παρακάμψει από το 2011 την Ουκρανία μέσω του βόρειου αγωγού («North Stream»), ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Λίγο αργότερα, σε μία σχετική εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι ανακοίνωσε ότι δεν σταμάτησε τις προκαταρκτικές εργασίες όσον αφορά το σχέδιο του «South Stream», αλλά πρόσθεσε ότι η Σόφια «παρακολουθεί στενά» τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία. Το σχόλιο αυτό έγινε μετά τη δήλωση που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών ότι οι εργασίες για τον αγωγό θα έπρεπε ενδεχομένως να σταματήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ενόψει της πολιτικής αναστάτωσης στην Ουκρανία.

Ανησυχεί η Πολωνία για τη δύναμη του ...ρωσικού αερίου

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο συνιστά απειλή για την κυριαρχία της Ευρώπης, υποστήριξε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. «Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά την κυριαρχία της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον των δημοσιογράφων, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί τη Βαρσοβία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Θα συζητήσω γι' αυτό πολύ ανοικτά με την κα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως οι σημερινές αντιλήψεις που αφορούν την κλιματική πολιτική και την πολιτική στο φυσικό αέριο υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια και την κυριαρχία ολόκληρης της Ευρώπης», επέμεινε.