Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΠΑΣΟΚ - «ΕΛΙΑ» Διεργασίες για κυβερνητική σταθερότητα με άλλο μείγμα διαχείρισης

 

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της συνδιάσκεψης της «Ελιάς». Μετά τη διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου και «παπανδρεϊκών» βουλευτών, τις φήμες ακόμα και για δημιουργία νέου κόμματος, χτες φάνηκε να καταβάλλονται προσπάθειες να καταλαγιάσει το θέμα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Mega» ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται. Θα κατέβει κανονικά στις εκλογές, στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ και θα λέει "ΠΑΣΟΚ" κάτω από την "ΕΛΙΑ"». Ερωτηθείς για τον Παπανδρέου, προσπάθησε να «ξεγλιστρήσει» λέγοντας: «Ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να ανάβω φωτιές, είναι για να σβήνω φωτιές. Ηταν ξεκάθαρα όλα αυτά που είπα. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω».

Ταυτόχρονα έδινε διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια, για το σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει για το σύστημα ο πυλώνας της σοσιαλδημοκρατίας: «Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα σταθερότητας της κυβέρνησης. Εμείς ίσα ίσα έχουμε συμβάλει στο να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα συνεχίζει να προβάλλει την ανάγκη άλλου μείγματος διαχείρισης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και για το ξεπέρασμα της «κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας» στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Σουλτς, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «θέλει να αλλάξει την κυρίαρχη πολιτική της λιτότητας που έχει εξαθλιώσει τις νότιες χώρες της Ευρώπης (...) Πιστεύει ότι πρέπει ν' αλλάξει αυτή η κυρίαρχη πολιτική και το λέω και για τα δικά μας σοσιαλιστικά κόμματα. Οσο υπάρχει σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη, τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», επίσης έδινε διαβεβαιώσεις: «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και την σταθερότητα της κυβέρνησης. Για εμάς αυτό προέχει και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ (...) Δεν θεωρώ ότι κανένας από αυτούς στους οποίους αναφέρεστε και είναι υπαρκτά πρόσωπα (σ.σ: οι διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ για το εγχείρημα της "Ελιάς") θα θέσουν σε κίνδυνο ή θα αναλάβουν την ευθύνη να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα και η πορεία της χώρας».

Θέσεις θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος από το «Ποτάμι»

Την ίδια ώρα, με μια σειρά θέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα, το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη επιβεβαιώνει το ρόλο του ως άλλου ενός αναχώματος της αστικής τάξης για αποτροπή ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και για ύπαρξη μπαλαντέρ διαθέσιμων για πιθανές συνεργασίες με τον έναν ή τον άλλον πόλο του νέου διπολισμού, πάντα πλήρως ευθυγραμμισμένων στις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα, οι θέσεις του «σχήματος», παρότι πλασάρονται ως «νέες», στην πραγματικότητα εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση - μεταξύ άλλων και ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης - για την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου: π.χ. μείωση των βουλευτών σε 200 και χωρισμός της χώρας σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες, όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα τους, αλλά και τοπικό υποψήφιο ανεξαρτήτως κόμματος (εκτιμάται ότι πρόκειται για παραλλαγή του γερμανικού συστήματος με τις διπλές κάλπες), κυβερνήσεις το πολύ 20 υπουργών, με κατάργηση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, εθνικές εκλογές αποκλειστικά κάθε τέσσερα χρόνια κ.ά. Ταυτόχρονα, οι παραπάνω θέσεις αξιοποιούνται στην προσπάθεια της αστικής τάξης να παρουσιάσει ως αιτία της κρίσης κάποιες «παθογένειες» του πολιτικού συστήματος και ως διέξοδο από αυτήν την αντιμετώπισή τους.