Επιχειρώντας μια καταγραφή των εξελίξεων των τελευταίων ημερών έχουμε κατ' αρχάς την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ που επιχειρήθηκε να προβληθεί ως μια στροφή της προς το περιλάλητο «κέντρο». Την επιχειρούμενη μετεξέλιξή της σε «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» όπως λέγεται, «κεντροδεξιά», αστική, «ευρωπαϊκή», με ανοίγματα και σε «κεντροαριστερά» ακροατήρια.
Παρουσιάζοντάς το ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, είπε χαρακτηριστικά ότι το ψηφοδέλτιο είναι «ενωτικό και ανανεωτικό (...) Υπάρχουν και πρόσωπα που σήμερα στρατεύονται μαζί μας για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια».
Σε αυτό το πλαίσιο, στην ευρωλίστα της ΝΔ φιγουράρουν ονόματα όπως του Γιώργου Αμυρά, που εμφανιζόμενος ως ...«ανεξάρτητος» εκλέχτηκε το 2010 δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, αλλά και της Φωτεινής Τομαή - Κωνσταντοπούλου, πρώην συζύγου του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι νεοναζί ανέβηκαν και στηρίχθηκαν από μηχανισμούς του συστήματος, ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μπαλτάκος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν είχα μόνο εγώ επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Ηταν και άλλοι. Ο καθένας είχε το ρόλο του».
Ο Μπαλτάκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτιάξει νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, λέγοντας: «Αν μετά τις ευρωεκλογές συνεχίσει η στροφή της ΝΔ προς ένα κεντρώο κόμμα, που θα σημάνει και τον αποκλεισμό μου από μια τέτοια ΝΔ, τότε θα τα σκεφτώ όλα». Οπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα να μετατραπεί σε κεντρώο, δηλαδή η ΝΔ να γίνει νέο ΚΟΔΗΣΟ. Πρέπει να επανενωθεί η Δεξιά. Η ισχύς εν τη ενώσει». Πρόσθεσε μάλιστα (μετρώντας τα ποσοστά του 2012) ότι ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ φτάνουν μαζί το 46% και ότι «αν ενωθούμε θα κυβερνάμε για 50 χρόνια».
Ετσι κι αλλιώς, το κενό που πιθανά αφήνει στα «δεξιά» της η ΝΔ, διαγκωνίζονται πολλοί για να το καλύψουν: Π.χ. η Χρυσή Αυγή που κατηγορεί τη ΝΔ ότι ...κατάντησε «ψοφοδεξιά», εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα οι φασίστες συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ, κατ' αρχάς σε τοπικοδιοικητικό επίπεδο.
Επιπλέον, ο πρόσφατα αποχωρήσας από τη ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης ανακοίνωσε την εκλογική συμπόρευσή του με τον Βύρωνα Πολύδωρα στο μόρφωμα «Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό» όπου συμμετέχουν και άλλα δύο πρώην στελέχη της ΝΔ, οι Χρήστος Ζώης και Νίκος Νικολόπουλος. «Η Ελλάδα σήμερα μας θέλει ενωμένους. Απαιτεί το άθροισμα των δυνάμεων της πατριωτικής, λαϊκής, αυθεντικής Κεντροδεξιάς, της Κεντροδεξιάς που αντιστέκεται σθεναρά στην καταστροφή της μεσαίας τάξης, στην ισοπέδωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, στον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ψωμιάδης.
Προηγούμενα, σχολιάζοντας την απόφαση του Φαήλου Κρανιδιώτη να αποσύρει την υποψηφιότητά του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «έχει χάσει πλέον πλήρως τον προσανατολισμό της» και για την ηγεσία της είπε ότι φρόντισε «να απαλλαγεί από ενοχλητικές φωνές, όπως ήμουν για παράδειγμα εγώ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Χρήστος Ζώης, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.».
Ενδιαφέρον έχουν και κάποιες αναφορές του Πάνου Καμμένου στον Κων. Καραμανλή, τον ιδρυτή της ΝΔ, όπως κάνουν τελευταία και άλλοι αποχωρήσαντες από τη ΝΔ, π.χ. οι Κακλαμάνης και Ψωμιάδης, δείγμα ίσως μιας επερχόμενης συμπόρευσης όλων τους, ανάλογα και με τι «ψάρια» θα πιάσουν στις εκλογές του Μάη.